20.000 milja ispod mora, Jules Verne

Zbog opasnosti zbog velike morske nemani, kapetan Nemo napravio je podmornicu Nautilus. Kapetan Nemo osoba je koja je posvetila cijeli svoj život moru i morskim dubinama. Odrekao se svega što je imao, kako bi krenuo na put svojom podmornicom. Izrazito je obrazovan, pametan i inteligentan, željan pustolovina i avantura.

Trojica mladića putovali su morem i naišli su na neman, te je njihov brod udario u tajanstveni predmet i gospodin Aronnax, Conseil i Ned Land ispali su iz broda. Pali su pokraj nemani tj. podmornice, a neki morski ljudi su ih grubo odveli u tu podmornicu. Tu su se sprijateljili i počeli pričati o pustolovinama što su ih doživljavali.

Ustanovili da se podmornica na koju su stigli zove Nautilus, a da se kapetan zove Nemo. Tada su gospodin Aronnax i njegovi prijatelji saznali od Nema da se iz mora dobiva hrana, papiri, zavoji i još mnoge stvari potrebne za život. Kapetan je pozvao svjetski poznatog znanstvenika Aronnaxa da mu se pridruži u potrazi za morskom nemani. Kao i ostaju dvojicu, Neda Landa, jednostavnog i običnog moreplovca, potpunu suprotnost Aronnaxu, slobodnog i željnog pustolovina, te  Conseila, savjetnika i Aronnaxovog slugu. Njegova suzdržanost, jednostavnost i praktičnost daju im logičku stranu.

Oni su odlučili pristati i zajedno s kapetanom istraživati morske dubine. Putovali su ispod vode, pronalazili su svakakve zanimljivosti ispod Tihog oceana. Putovali su i ostalim svjetskih oceanima, otišli na Južni pol, otišli čak i u potonulu Atlantidu, te oplovili svijet.

Vrsta djela: naučna fantastika
Vrijeme radnje: 19. stoljeće

Glavni likovi: Kapetan Nemo, Aronnax, Conseil i Ned Land

Bilješka o piscu

Jules Verne (8. 2. 1828. – 24. 3. 1905.)  francuski je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike.

U mladosti ga je privlačilo kazalište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi.

Znanstveno-fantastičnim romanom “Pet tjedana u balonu” stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijune mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman Pustolovine kapetana Hatersa”, čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom “Putovanje u središte Zemlje”. Preveden je na sve europske jezike.

Svoje je junake Verne ispalio na Mjesec, pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti.

Njegovi likovi – kapetan Nemo i Phileas Fogg poznati su djeci širom svijeta, i danas se pojavljuju u djelima nekih drugih poznatih autora.