Lchf dijeta

jedenje salate

Lchf dijeta je način prehrane u kojem se predlaže smanjiti unos ugljikohidrata i povećati unos masti. Drukčija je od drugih vrsta dijeta jer nema stupnjeva zbog čega se može održavati dugo vremena. Zato što ne zahtijeva visoke razine inzulina švedska vlada ju je proglasila pogodnom za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 i za osobe koje žele održati zdravu težinu i izgubiti kilograme.

Glavni razlog za otpuštanje inzulina je konzumiranje hrane, dok ugljikohidrati zahtijevaju veća otpuštanja inzulina. Riječ je zapravo o vrlo jednostavnoj dijeti koja isključuje brojanje kalorija i vaganje. Kako bi osoba postigla rezultate potrebno se samo pridržavati osnovnih pravila lchf dijete.

U lchf dijeti je potrebno konzumirati ono što je osobi potrebno i da će prestati s konzumacijom u trenutku kada osjeti sitost. Istovremeno se uklanja ovisnost o ugljikohidratima i šećeru koji uznemiruju razine šećera u krvi i apetit.

Jedenjem veće količine masne hrane tijelu se može pomoći da učinkovitije i brže sagori masti, zbog čega će se neki hormoni koji tope masnoće osloboditi iz masnih stanica i potaknuti metabolizam te povećati brzinu razgradnje masti.

Baza lchf dijete su meso, jaja, povrće, kuhani umaci, mliječni proizvodi, morski plodovi, riba, avokado, ulje makadamije, kokosovo ulje, maslinovo ulje, kava i čaj.

U umjerenim količinama moguće je jesti i orahe, sjemenke suncokreta, bademe, svježe bobičasto voće, limetu, limun, rajčicu, mrkvu, luk, čokoladu s visokim udjelom kakaa, leću, grah i gljive.

Zabranjeno je konzumirati proizvode na bazi žitarica, kolače, slatkiše, zašećerena pića, suncokretovo ulje, ulja na bazi omega 6 masnih kiselina, rižu, brašno, krumpir, kruh, proizvode na bazi kukuruza, sušeno voće, javorov sirup, med, margarine, likere, alkohol i pivo.

Najbolji omjer proteina, ugljikohidrata i masti ovisi o zdravlju osobe, a ako je osoba dijabetičar potrebno joj je do 30% proteina, 5% ugljikohidrata i 70% masti. Zdrave osobe mogu same isprobati omjer koji im najviše odgovara, a udio masti se kreće oko 50%, dok se ugljikohidrati i proteini trebaju raspodijeliti na preostalih 50%.

Lchf dijetom se postiže veća stopa uspjeha kada je riječ o gubitku kilograma, a odlična je za kontrolu šećera u krvi. Ova vrsta dijete omogućuje osobi da jede neograničene količine hrane.

Autor: A.Z., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock