Lastovo, naselje na otoku

plaža kod lastova

Hrvatska je poznata po brojnim otocima, a od kojih je jednostavno teško izdvojiti koji je onaj naljepši. Bilo bi to strašno nezahvalno iz razloga, što svaki od tih otoka ima svoju čaroliju i prirodne ljepote kojima mami turiste već duži niz godina. Na podužoj listi otoka tu je i Lastovo.

Lastovo zajedno s Mljetom čini jedan od najšumovitijih otoka na Jadranu gdje preko 70 % površine čine upravo šume. Koliko je priroda bogata na ovom otoku svjedoči i postojanje Parka prirode.

Otok Lastovo je naseljen već tisućama godina s prvim poznatim stanovnicima Ilirima. Danas se ovdje na svakom koraku može primijetiti bogata i mistična povijest, a osim toga turisti mogu uživati u prekrasnim plažama te miru koji im je ovdje zagarantiran.

Bogata povijest se očituje u arhitekturi naselja na otoku, pa tako svi znatiželjnici mogu uživati promatrajući obiteljske kuće iz XV. i XVI. stoljeća. Koliko je arhitektura posebna svjedoče zanimljivi dimnjaci te terase. Na otoku se nalazi preko 40 kapelica i crkvi

Turizam je ovdje uznapredovao u nekoliko posljednjih godina, a pored hotela Solitudo, na otoku postoji bogata ponuda ne samo restorana nego i drugih sadržaja vezanih za turizam poput najma skutera, plovila, bicikla itd.

Najvećim blagom otoka smatraju se prekrasne uvale, a osim njih otok je poznat po šumi česmine i alepskog bora te makije. Lastovo je otok klasičnog mediteranskog podneblja s dugim i sunčanim ljetima te blagim zimama. Pored šuma otok obiluje vinogradima te maslinicima.

Odmor iz snova na Lastovu mogu pronaći svi koji to žele bez obzira na godine. Najmlađi će se posebno oduševiti šljunčanim plažama, a oni koji traže stijene bit će zadovoljni liticama na zapadu otoka. Među popularnim mjestima za kupanje su Borova, Jurjeva luka, Mihajla, Korita i Kručica.

Dolazak na otok je moguć trajektom iz Splita, avionom do Dubrovnika ili Splita i dalje trajektom te autom do Splita. Iako se radi o otoku na velikoj udaljenosti od kopna, to ne umanjuje njegovu privlačnost.

Autor: S.Š., Foto: Wiktor Hasel/Shutterstock