Lastovo – najšumovitiji otok na Jadranu

pogled na lastovo
Pogled na Lastovo, Foto: Tbachner/Wikimedia

U neposrednoj blizini Korčule nalazi se isto tako zanimljiv i privlačan otok Lastovo i to na južnom dijelu Jadrana na svega 14 km od otoka Korčule. Površina otoka iznosi 41 km2, dužina 10 km, a širina 5,8 km sa najvišim vrhom Hum (417 m). Lastovo okružuje 46 otočića i hridi, dok je sam otok najveći otok u Lastovskom arhipelagu, koje se širi na sjeveroistok prema otočićima Lastovnjacima i Vrhovnjacima.

Lastovo je poznato kao najšumovitiji otok pored Mljeta sa preko 70 % šumovite površine. Treba istaknuti kako je 2007. godine proglašeno Parkom prirode.

Pogledamo li dalje u povijest, možemo primjetiti kako je naseljen u kontinuitetu već nekoliko tisuća godina, sa prvim stanovnicima Ilirima, dok su ga u Antici kolonizirali prvo Grci, a nakon njih i Rimljani.

Mjesto Lastovo poznato je kao srednjovjekovni grad sa dugom i zanimljivom poviješću i uz sve to okruženo planinama uz prirodno formiranje amfiteatra.

Lastovo je otok bogat prirodom koje obilježava mistična tišina koju mogu narušiti jedino posade svjetionika i jedan pastir s kojih 300 ovaca te 50 koza.

Lastovo se smatra idealnim za ljubitelje prirode, jedrenja, ribolova i tradicionalne hrvatske hrane. Naime, Lastovo je poznato po specijalitetima kao što je jastog i po naravno finim vinima za koje nismo ni sumnjali.

Posebnost Lastova leži u njegovim ljepotama, bilo onim podvodnim, ili onima na površini, a odnosi se na brojne litice i špilje, koji zasigurno daju onu posebnu notu ljepotama Lastova.

Pored prekrasne prirode, treba spomenuti kako otok oživi u vrijeme festivala koji nosi naziv “Lastovo otok glazbe”, a bitno je znati da se festival održava svake godine početkom kolovoza. To je isto tako jedna od tradicija koju ne smijete propustiti.

Odlučite li se na dolazak, želimo vas informirati o klimi specifičnoj za ovo područje, a potrebno je istaknuti kako otok sadrži sve osnovne karakteristike mediteranske klime, a to su blage i vlažne zime te duga i sušna ljeta.

Ako ste ljubitelj prekrasne prirode i avnaturističkog turizma, Lastovo je destinacija za vas.

Autor: S.Š.  Foto: Tbachner/Wikimedia