Lakto-ovo vegetarijanska dijeta

zdrave namirnice

Zbog sve većeg broja onih koji se bore s kilogramima danas postoji velik broj dijeta uz pomoć kojih se pokušavaju skinuti suvišni kilogrami. Svaka dijeta ima svoja pravila, a odabir ovisi o zdravstvenom stanju i količini kilograma koju želite skinuti.

Postoje rigorozne dijete koje vam mogu narušiti zdravlje, zato je najbolje prije nego što se odlučite na novi korak u svojoj prehrani, savjetovati sa svojim liječnikom ili još bolje nutricionistom.

Sigurno nije dobro ako nakon dijetnog režima obolite i poremetite ravnotežu probave. Bilo bi dobro pronaći posebni prehrambeni režim koji se neće odraziti na vaše zdravlje, a uz koji ćete doći do željenih rezultata.

Od svih dijeta koje postoje posebno je zanimljiva ona koja bi mogla zainteresirati vegetarijance. Lakto-ovo dijeta ograničava unos određenih namirnica. Ovdje smijete konzumirati sve mliječne prerađevine i biljnu hranu, ali zato ne smijete konzumirati meso, ribu, jaja, perad i naravno morske plodove.

Međutim kada pričamo o mliječnim prerađevinama treba imati na umu da ja najbolje jesti svježe kravlje mlijeko dakle nemasno, a što se tiče mlijeka preporuča se kombinacija mlijeka i određenih žitarica.

Kod mlijeka trebate voditi računa da nije premasno, ne mora biti oko 1%, ali je važno da nije punomasno. Lakto-ovo vegetarijanska dijeta poznata je također po tome što se oslanja najviše na žitaricama. Među učestalijim namirnicama navode se mahunarke, riža, ječam, zob te druge hranjive tvari.

Od povrća svakako treba navesti brokulu i kelj. Za njihovu pripremu je potrebno znati kako ih možete kuhati, peći, pržiti. Znači kako god vama odgovara. Kod ovog tipa dijete treba voditi računa da se držite režima od tri obroka na dan, a večeru čak možete i preskočiti ako ne osjećate glad.

Ne zaboravite da problemi s kilogramima dolaze zbog nezdravih životnih navika. Što prije krenete s konzumacijom zdrave i uravnotežene prehrane tim prije ćete doći do linije kakvu ste oduvijek htjeli.

Autor: S.Š., Foto: Zoom Team/Shutterstock