Kutina, središte Moslavine

petrovo slavlje u kutini
Petrovo slavlje u Kutini, Foto: www.turizam-kutina.hr

Kutina je grad smješten na južnim obroncima vinogradima obrasle šumovite Moslavačke gore, na samom rubu Lonjskog polja, jednog od največih močvarnih područja u Evropi. Udaljen je 70 km od Zagreba. U Kutini živi oko 15 tisuća stanovnika, te je najveći poslovni, trgovački i administrativni centar sa sjedištem mnogih županijskih službi i poduzeća. Kutina je poznata i pod nazivom zeleni grad, zbog mnogo drveća, grmova i uređenih parkova.

U gradu možete pogledati crkvu Majke Božije Snježne, park kestenova u starom centru i prekrasna kuća obitelji Pazdera s okućnicom u najprometnijem dijelu grada. Šumice uz potoke su sastavni dio grada i mjesto igre mnogobrojne djece.

Kutina je smještena uz autocestu Zagreb – Lipovac, gdje se spaja i magistralni pravac prema Garešnici, Daruvaru, Bjelovaru i Virovitici

Kutina se u sačuvanim dokumentima spominje prvi puta u ispravi ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. od 10. studenog 1256. godine. Kutina se kroz stoljeća razvija, kao trgovišće, prema kojem su bile emigracije stanovništva iz sjeverozapadne i južne Hrvatske. Na početku 20. stoljeća, Kutina je kotarsko središte s općinama Kutina, Popovača i Ludina.

Od znamenitosti, u Kutini možete posjetiti Crkvu sv. Marije Snježne, spomenik prve kategorije i najraskošniji objekt kasnobaroknog sakralnog umjetničkog naslijeđa u Hrvatskoj. Poznati muzej nalazi se u kuriji nekada moćne obitelji Erdödy iz 18.stoljeća.

Za očuvanje kurije Erdödy zadužen je Slavko Degoricija a tamo se danas nalazi Muzej Moslavine. Osnivanjem je 1960. godine kao Muzej revolucije u Kutini i smještena je postava. Svoj veliki turistički potencijal Kutina duguje brojnim arheološkim nalazištima.

Tu se podrazumijevaju ostaci Vučedolske kulture, antike (kao što su rimska naselja), srednjega vijeka (gdje se ubraja Jelen grad, Bela crkva, odnosno ostaci pavlinskog samostana na Moslavačkoj gori).

Na jugu je Park prirode Lonjsko polje, a obronci na kojem je Kutina dio su sustava Moslavačke gore koji su već u antici bili posađeni vinovom lozom. Danas je tamo Moslavačka vinska cesta.

Moslavačka gora velikim dijelom je Regionalni park, a svojim geološkim zanimljivostima vrlo je privlačna za stručnu i laičku javnost.

Kutina ima hotel s tri zvjezdice – Hotel Kutina, a u Kutini i okolici ima niz privatnih iznajmljivača koji nude uslugu smještaja. Posjetite ovaj zanimljivi grad.

Autor: M.T. Foto: www.turizam-kutina.hr