Kurje oči, riješite se bolnog hodanja

Kurje oči na tabanu, Foto: ngarare/Shutterstock

Kurje oko je otvrdnuće kože, najčešće na petama, koje nastaje na mjestu gdje je bio prisutan trajni mehanički pritisak. Izgleda kao maleni čvorić, koji je uzdignut i ne veći od 0.5 cm. Postoje dva osnovna oblika kurih oči: meki koji se javljaju među prstima i tvrđi koji nastaju na gornjim stranama prstiju ili tabana.

Kurje oko je vlastiti pokušaj kože da se zaštiti od vanjskog pritiska ili nekog nadražaja. Osim što su fizički neprivlačni, kurje oči se liječe samo kad su iznimno bolni. U većini slučajeva je samo potrebno smanjiti pritisak i trenje na mjestu gdje se kurje oko pojavilo.

Kurje oči se prvotno formiraju kao crvenilo koje je bolno. S vremenom one postaju sve tvrđe i dublje, a u ekstremnim slučajevima narastu toliko duboko da počinju pritiskati živac i izazivati jaku bol.

Ako ste skloni kurjim očima, evo nekoliko savjeta kako si sami možete pomoći:

Nosite što udobniju obuću. Ako vas ona tiska kod postolara ju proširite. Koristite uloške pri hodanju kako bi oslabili pritisak. Kupite lijekove koji koriste za omekšavanje kože.

Ukoliko vam je kurje oko nastalo na rukama, pri težim poslovima nosite radne rukavice koje su obložene jastučićima. Alat koji koristite obložite mekanijim materijalom.

Nikada nemojte rezati kurje oči! Zadebljanu kožu možete probati ukloniti spužvom tijekom kupanja. Ako bolujete od šećerne bolesti ili imate slabiju cirkulaciju, to nije preporučljivo.

Noge namačite u otopinama koje sadrže salicilnu kiselinu koje se dostupne za kupovinu u svim ljekarnama.

Foto: ngarare/Shutterstock