Kupovina zdrave hrane

kako pametno kupovati

Kada prvi pit krenete u kupovinu zdrave hrane, shvatit ćete da pametna kupovina može biti zadataka na razini detektiva. Neizbježno pomagalo su naočale ili povećalo. Većina proizvođača već na ambalaži navodi nutritivne vrijednosti namirnica, ali veličina slova i brojki najčešće su proporcionalni veličini namirnica.

Da li ste sami ili u suradnji s dijetetičarom odredili svoj dnevni energetski unos u kilodžulima, udio masti, zasićene masti, kolesterola, ugljikohidrata, vlakana i natrija, Udio svih ovih tvari u hrani pročitat ćete na deklaraciji proizvoda. U početku će vam se to činiti zahtjevno, ali dobar će vam dijetetičar savjetovati na što treba obratiti pozornost.

Ako unatoč tome i dalje brinete da je to za vas prenaporno, iskoristite dodatnu uslugu koju nude neku dijetetičari: pođite u kupovinu sa stručnjakom!

Već u kupovini mislite na svoj jelovnik. Zdrava prehrana počinje kupovinom. Razmislite o svakoj namirnici koju stavljate u košaricu. Radije kupujte u trgovinama s velikim izborom gdje ćete sigurno pronaći sve što vam treba. Napišite popis namirnica i pridržavajte ga se. Nemojte poći u kupovinu ako ste jako gladni – kupili biste prevelike količine, a mogli biste osjetiti potrebu kupiti masnu i slanu hranu te hranu koju možete odmah konzumirati (na primjer, salame i krafne).

Prednost dajte biljnim mastima, a ne mastima životinjskog porijekla. Svakako birajte biljna ulja (maslinovo, suncokretovo, sojino i dr.)

Dimljeni mesni proizvodi (uključujući i one dijetalne) često sadrže visok postotak masti i mnogo soli. Ako ih već morate kupiti, kupujte šunku (pileću ili pureću). Birajte nemasno meso – bijelo meso peradi, divljači i ribu.

Kod konzerviranih namirnica i gotovih jela provjerite sadržaj masti i soli na deklaraciji.

U vašoj košarici neće nedostajati peciva, tjestenina ili riža. Dajte prednost proizvodima od cjelozrnatog brašna, izbjegavajte pecivo i tjesteninu od bijelog brašna.

Sve biljne masti (margarini) ne sadrže isti postotak masti. manju količinu masti sadrže light proizvodi ili Rame na bazi jogurta.

Kad kupujete mlijeko i jogurt, birajte one s manjom količinom masnoća (do 2%) Kupujte samo sireve koji sadrže do 30% masnoće (edamer i gauda)

Svježe voće i povrće ne predstavljaju problem – sadrže zanemarive količine masti tako da ih možete kupovati u velikim količinama. Ako vam se ne da čistiti povrće, kupite zamrznuto. Očišćeno je, narezano i uvijek pri ruci.

Autor: S.G., Foto: Zoom Team/Shutterstock