Kupovina rabljenog auta

kupovina auta

Malo je rabljenih automobila koji u u izvrsnom stanju, pa zato kupovina rabljena automobila uključuje neke rizike. Prethodnim provjerama svedite rizik na najmanju moguću razinu, posebice pri privatnoj kupnji jer ne nudi nikakvu naknadu za oštećenu robu.

Usporedite prodajnu cijenu za marku, model i godinu proizvodnje polovnog automobila s cijenom navedenom u vodiču kroz cijene polovnih automobila. Navelik broj prijeđenih kilometara, dodatna oprema, plaćena cestarina i obavljen tehnički pregled mogu povisiti prodajnu cijenu automobila.

Neki trgovci nude jamstva na određeno razdoblje ili kilometražu nakon kupnje, kako bi pokrili cijenu dijeliva i rada ili samo dijelova. Pomno proučite uvjete jamstva. Ako jamstvo ne postoji, cijenu procijenite prema potrebnim popravcima. Popravke koji utječu na ispravnost automobila treba izvršiti trgovac bez dodatne naplate.

Ako možete, povedite sa sobom upućenu osobu kako bi vam pomogla provjeriti automobil; ili platite stručnim osobama – domaćem autoklubu, primjerice – za neovisan pregled, o kojemu ćete izvješće dobiti pisanim putem.

Automobil provjeravajte na danjem svjetlu, po mogućnosti i pri suhom vremenu. Upotrijebite baterijsku svjetiljku i pomno tražite znakove istrošenosti i slabosti kao što su hrđa na šasiji; neravnina na unutarnjoj stijenci guma; ispuštanje ulja; ogrebotine ili napuknuća na zaštiti podvozja; hrđa i rupice na ispušnom sustavu; zahrđala mjesta za podizanje dizalicom.

Ako je moguće, vozite automobil nekoliko kilometara – kako bi se otkrili neki mogući nedostaci pri vožnji te da biste procijenili udobnost. Obratite pozornost na lakoću otvaranja i zatvaranja vrata – iskrivljenost može biti uzrokovana štetom od od nezgode.

Automobil bi se trebao lako upaliti te skladno raditi u praznom hodu (takozvanom leru). Pri paljenju, prihvatljiva je pojava male količine plavog dima iz ispušne cijevi, no ako to potraje, motor vjerojatno sagorijeva previše goriva te zahtijeva pregled.

Ako kvačilo trza, a ubacivanje u brzine ne funkcionira glatko, možda treba provjeriti mjenjač. Kod automatskog mjenjača, manji trzaj pri ubacivanju u brzinu je normalan, no primjetljiv udarac je sumnjiv.

Pri brzini od 50 km/h motor bi trebao raditi glatko – bilo kakva buka ili udaranje ukazuje na istrošene ležajeve. Testirajte kočnice. Ako su dobro uravnotežene, automobil bi trebao stati glatko i u ravnoj liniji, bez blokiranja kotača ili podrhtavanja. Provjerite rade li sva svjetla, svjetla na kontrolnoj ploči, pokazivači, perači vjetrobranskog stakla i brisači. Konačno, provjerite i rezervnu gumu, dizalicu i odvijač za vijke na kotačima.

Autor: S. G., Foto: Bine/Shutterstock