Kupka od morske soli

opustajuca-kupka

Ljetovanje na moru ne donosi nam samo uživanje i razonodu, već je više nego poznato da morska sol pomaže kod očuvanja zdravlja. Terapijska svojstva morskih soli učinkovito djeluju kod uklanjanja bolova i ostalih simptoma koji nas zabrinjavaju. U svom sastavu sadrži mnoštvo drugih kvalitetnih tvari poput kalcija, magnezija i minerala. Svi su oni potrebni našem organizmu da bi pravilno radio.

Morska sol ima mogućnost iscjeljivanja pa liječnici mnogim pacijentima savjetuju odlazak na more barem jednom u godini. No, ona nije jedini razlog zašto se isplati ići na more. Sunčevim zrakama oslobađa se vitamin D koji nam je važan za otpornost organizma tijekom cijele godine. Najviše nam znači u zimskim mjesecima kada je udio sunčevih zraka najslabiji. Naše tijelo tada koristi zalihe vitamina D dobivenog tijekom ljeta. Utječe na razinu melatonina, hormona važnog za stabilan rad mozga i živčanih stanica.

No, odlazak na ljetovanje nije uvijek lako izvesti. Nedostatak novaca ili premalo slobodnog vremena često nas u tome sprečavaju. Ukoliko ste i vi jedni od onih koji si ovakav odmor jednostavno ne mogu priuštiti, pravo rješenje za vas je kupka od morske soli. Nju ćete lako nabaviti u svakoj boljoj trgovini, a ima je i u ljekarnama.

Terapijska svojstva morske soli protežu se već od davnih vremena kada se uglavnom koristila za obloge. Danas ju je lako pronaći na svakoj polici. Želite li kod kuće stvoriti morski ugođaj, samo u kupku napunjenu toplom vodom stavite šaku, dvije morske soli. Za još opušteniju atmosferu kod kupanja, možete dodati mirisna eterična ulja. Ona smiruju pa ćete se moći dodatno opustiti.

Sol je funkcionalna kod odstranjivanja štetnih tvari iz kože i cijelog organizma. Pomaže kod ujednačavanja tena, a rješava se prištića, akni i ostalih bakterijskih upala. Održavajte temperaturu vode u kupki na razini do 40°C. Kod prevruće vode, kožu ćete samo dodatno nadražiti, a to nije preporučljivo. Ovu kupku priređujte barem dva, do tri puta mjesečno.

Autor: D.Š.  Foto: Goodluz/Shutterstock