Kupaonica – savjeti za održavanje

Čišćenje kupaonice, Foto: mast3r/Shutterstock

Prema provedenim istraživanjima, bakterije u kupaonici mogu biti dosta zastrašujuće. Naime, množe se velikom brzinom i ako se ne pozabavite čestim održavanjem i čišćenjem kupaonice, mogli biste biti u velikim problemima. Jedina prevencija od ogromnih nakupljanja bakterija je pravilno čišćenje koje ne mora biti komplicirano niti dugotrajno. U nastavku donosimo kako očistiti i održavati kupaonicu u nekoliko jednostavnih koraka.

Čišćenje tuša

Kod nakupljanja tvrdokornih naslaga kamenca i prljavština na glavi tuša, pomoći će vam alkoholni ocat. Usipajte nešto veću količinu alkoholnog octa u plastičnu vrećicu te u njega uronite glavu tuša. Dobro zavežite i pričvrstite gumicom te ostavite da odstoji preko noći. Ujutro glavu tuša izvadite iz vrećice i dobro isperite. Sav nakupljeni kamenac će se rastopiti, a vaš tuš će ponovo blistati od čistoće.

Čišćenje zavjese za tuš

Zavjesu za tuš kabinu ili kupaonsku kadu najbolje je oprati u perilici za rubljem deterdžentom kojeg i inače koristite. Uz zavjesu za tuš, u perilicu stavite i nekoliko starih ručnika koji će pomoći skinuti naslage prljavštine, kamenca i plijesni sa zavjese za tuš. Nakon pranja, zavjesu stavite na zrak da se dobro osuši.

Čišćenje tuš kabine

Da biste očistili tuš kabinu, a da u isto vrijeme ne oštetite staklo, savjetujemo da pripremite blagu smjesu za čišćenje tuš kabine. U nekoliko kapi destiliranog alkoholnog octa dodajte šalicu sode bikarbone i sve promiješajte u gustu, ljepljivu smjesu. Smjesu nanesite na vrata tuš kabine i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga, smjesu ćete najlakše ukloniti krpom s mikrovlaknima. Isperite i osušite čistom krpom.

Čišćenje fuga

U fugama se često nakupljaju brojne bakterije pa ih je potrebno redovito održavati. Fuge u kupaonici ćete najlakše očistiti starom četkicom za zube. Umočite je u izbjeljivač i istrljajte fuge. Isperite i dobro provjetrite kupaonicu. Preporučuje se da ih čistite svakih šest mjeseci kako biste spriječili nakupljanje slojeva prljavštine.

Čišćenje pločica i kupaonskog namještaja

Sve površine pločica i kupaonskog namještaja pošpricajte višenamjenskim sredstvom za čišćenje kupaonica, pustite vruću vodu kako biste kupaonica zamaglila i stvorila se para te ostavite da odstoji 20-ak minuta. Nakon toga, sve površine obrišite čistom krpom.

Čišćenje toaleta

Wc školjku ćete najlakše i najučinkovitije očistiti sodom bikarbonom. Jednu šalicu sode usipajte u wc školjku i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga, cijelu školjku istrljajte četkom za wc i isperite.

Četku za wc je potrebno čistiti nakon svake upotrebe, a to ćete najlakše učiniti tako da je stavite u wc školjku i na nju nanesete izbjeljivač. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pa je isperite. Stalak za četku također operite i to tako da u njega ulijete toplu vodu sa sredstvom za čišćenje. Ostavite da odstoji pa vodu izlijte u wc školjku.

Čišćenje umivaonika

Ulijte sodu bikarbonu ili alkoholni ocat u umivaonik pa isperite kipućom vodom. Koristite jednokratne antibakterijske vlažne maramice kojim ćete dodatno smanjiti bakterije u kupaonici. Naime, krpe mogu prenijeti bakterije s jedne na drugu stranu.

Budući da se u kupaonici ili toaletu vrši nužda, bakterije se nalaze svuda oko nas. Obvezno prilikom puštanja vode nakon nužde, poklopite wc dasku, a čišćenju umivaonika posvetite posebnu pozornost jer pipu diramo prije i nakon korištenja toaleta.

Autor: M.L., Foto: mast3r/Shutterstock