Kupaonica iliti kupatilo – kako ga urediti

kupaonica-1

Nekad je kupaonica bila jedna obična prostorija koja se uređivala tek toliko da služi svrsi. No, danas to više nije tako. Kupaonice su doživjele pravi estetski boom i sve češće dobivaju najviše komplimenata nakon uređenja. U nastavku donosimo kako možete osvježiti kupaonicu i stvoriti ugodan prostor u kojem ćete opustiti sva svoja osjetila i uživati u lijepom ambijentu i čašici vina.

Zelenilo

Kao što može osvježiti dnevni boravak, kuhinju pa čak i spavaću sobu, zelenilo može dati živost i vašoj kupaonici. Kupaonice često imaju sterilan izgled i nisu ugodne, a uz malo truda i nekoliko biljaka, to više neće biti tako. Birajte tropske vrste biljaka kojima je potrebno dosta vlage, ali ne i sunca. Ako nemate dovoljno prostora, iskoristite gornji dio kupaonice pa dodajte viseće žardinjere. Lončanice neka budu napravljene od prirodnih materijala kao što su šiba ili terracotta kako biste unijeli dodatnu dozu topline u prostor. Biljku možete postaviti i na vodokotlić ili slobodnu policu, a ako ne želite razmišljati o zalijevanju, nabavite umjetne biljke koje su danas napravljene od kvalitetnih materijala pa izgledaju gotovo kao prave.

Rasvjeta

I ona najdosadnija prostora oživjet će uz pomoć pravilno odabrane rasvjete. Dekorirajte prostor raznim lampicama i lampama te se tako poigrajte različitim vrstama svjetlosti. One će svojim različitim intenzitetom dati dodatnu notu ugode prostoru. Kombinirajte stropno i zidno rasvjetno tijelo, lampice, ali i svijeće i ugode neće nedostajati.

Ogledalo

Ako nemate priliku renovirati cijelu kupaonicu s pločicama, preporučujemo da napravite sitne promjene koje će biti uočljive, a nećete imati previše posla niti financijskih izdataka. Želite li kupaonicu urediti klasičnim stilom, birajte četvrtasta ogledala bez vidljivih okvira koja će se protezati cijelom širinom kupaonskog namještaja. A želite li kupaonicu urediti u nešto modernijem stilu, postavite okruglo ogledalo. Ono može biti zakačeno na zid sa stražnje strane, bez ili s okvirom, a možete ga nabaviti po povoljnoj cijeni.

Tekstil

Najvažniji čimbenik koji pruža ugodu svakoj kupaonici je tekstil, odnosno odabir tekstilnog dekora. Važno je dobro uskladiti zavjesu za tuš, tepih i ručnike. Birajte što kvalitetnije materijale ako ne želite svaki čas trošiti novac na kupnju novih. U slučaju da imate tuš kabinu ili kadu ograđenu staklenom stijenom, pored nje postavite ukrasne ljestve i objesite lijepe ručnike. Na kraju odaberite i lijepu košaru za rublje koja će pasati bojama odabrane zavjese, kupaonskog tepiha i ručnika.

Dodatna oprema za kupaonice

Ne zaboravite i na vješalice za ručnike koji također mogu odrediti ljepotu vaše kupaonice. Izaberite one koji će se uklopiti u stil kupaonice. Nabavite i nove nosale za toaletni papir, novu četku za wc ili poneki novi ormarić gdje ćete smjestiti stvari i tako spriječiti neuredan izgled kupaonice.

Dekorativni predmeti

U trgovinama za opremanje doma postoje razni dekorativni predmeti, a za opremanju kupaonice možete korisiti iste one kojima se oprema dnevni boravak. Poneki lijepi dekorativni aranžman, uz potpuri, staklenu figuru ili svijeću, smjestite uz netom postavljenu biljku.

Uredite i vi kupaonicu koja će ocrtavati vaš karakter i stil te biti ukras vašeg doma. Neka postane prava mala oaza sreće i opuštanja nakon napornog radnog dana.

Autor: M.L., Foto: OmiStudio/Shutterstock