Krvne pretrage u trudnoći

trudnica na pregledu

Što učiniti kada saznate da ste trudni? Nakon što ste sretnu vijest podijelili s najbližim članovima obitelji i prijateljima, vrijeme je da se pobrinete za svoje zdravlje i zdravlje još nerođenog djeteta. Potrebno je prvo otići na pregled kod liječnika koji će vam dati daljnje upute.

Mnoge žene kada posumnjaju u drugo stanje naprave prvo kućni test na trudnoću dok ostale ne žele riskirati i odlaze izvaditi krv kako bi se uvjerile hoće li beta biti pozitivna. Beta je najpouzdaniji pokazatelj kao i pregled kod ginekologa.

Liječnik će vam prvo potvrditi da se nalazite u blaženom stanju i nakon toga slijedi trudnička knjižica koju ćete morati imati cijelo vrijeme uz sebe svaki put kada idete na pregled. Za zdravu trudnoću bez tegoba potrebno je odmah na početku napraviti nužne krvne pretrage.

Na početku trudnoće žena treba odraditi laboratorijske nalaze na sifilis, toksoplazmu i hepatitis B. Ranim otkrivanjem bilo koje od bolesti može se spasiti dijete i zato ne treba čekati s vađenjem krvi.

Toksoplazma može uzrokovati Toxoplasma gondii, a određuje se preko tri indikatora poput IgA, IgM i IgG. Ukoliko je nalaz pozitivan (IgM i IgA) to znači da je infkecija prisutna i trudnica bi tada trebala odraditi daljnje pretrage kako se infkecija ne bi prenijela na dijete.

Ako je nalaz negativan (IgM i IgA), a IgG pozitivan, trudnica je nekad imala tu bolest i više ne može doći do zaraze. Kada su negativna sva tri indikatora opasnost od zaraze postoji, a kao prevencija preporuča se izbjegavanje konzumacije sirovog povrća, voća te izmet mačaka.

Sifilis je opasna bakterija i može rezultirati sponatnim pobačajem pa je važno da se na vrijeme otkrije. Isto tako ne treba zanemariti ni postojanje opasnog hepatitisa B zbog kojeg se može zaraziti i dijete.

Svaka trudnica mora dati urin na analizu, a od krvnih pretraga postoji i kompletna obrada krvne slike. Sve se radi zbog zaštite majke i djeteta na početku kada se još nešto može učiniti. Vodite računa o svom zdravlju.

Autor: S.Š., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock