Krvarenje u ranoj trudnoći

krvarenje

Svaka žena trudnoću proživljava na svoj način i sa svojim simptomima. Kod nekih žena se javlja u ranom stadiju trudnoće implantacijsko krvarenje. Ako se dogodi krvarenje koje nije implantacijsko, to može biti znak spontanog pobačaja, kojim završi oko 25 posto trudnoća dok se polovica potencijalnih pobačaja smiri i trudnoća se nastavi normalno.

Kod nekih žena se implantacijsko krvarenje događa kao posljedica usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu u ranom stadiju trudnoće. Može se javiti nakon 6 do 12 dana nakon začeća. Nerijetko se dogodi da ovo krvarenje dođe u vrijeme kada bi trebala doći menstruacija.

Implantacijsko krvarenje nije jednako kod svake žene i nema ga svaka žena, ali uglavnom bude jako slabo, puno slabije od normalne mjesečnice. Boja mu može biti svjetlo crvena ali i smeđa. Ako imate svijetlocrveno implantacijsko krvarenje, to može bit znak da se implantacija upravo dogodila te da postoji aktivno područje krvarenja u maternici, a krv se brzo slijeva u vaginu.

Ako je implantacijska krv smeđa, to je stara krv što znači da se prilikom usađivanja pojavilo malo krvi, a krv se neko vrijeme zadržala u maternici pa je izašla smeđa van.

Implantacijsko krvarenje može trajati nekoliko minuta, no može trajati i nekoliko dana. Ako traje duže od par dana to je možda znak pobačaja ili vaginalne infekcije, odnosno da su se pojavile vaginalne gljivice. Implantacijsko krvarenje ne bi trebalo biti obilno, samo bi se trebao vidjeti smećkasti ili crvenkasti iscjedak kod brisanja.

Implantacijsko krvarenje može biti popraćeno grčevima, ali mogu se dogoditi i grčevi bez krvarenja. Grčevi mogu biti posljedica usadnje oplođenog jajašca u endometrij pa tada počne kontrakcija mišića maternice. Bol nastaje jer kontrakcija pritišće završetke živaca i nalikuje menstrualnoj te može trajati do 48 sati.

Ako primijetite znakove implantacijskog krvarenja, bitno je ne paničariti, bitno je da saznate svoju krvnu grupu jer ako ste negativne grupe i ovisno o partnerovoj grupi morati ćete primiti injekciju Rh imuno globulina kako se ne bi dogodio pobačaj.

Autor: S.G., Foto: Christo/Shutterstock