Kršan, središte kulturne i povijesne baštine

Dvorac u Kršanu, Foto: Aconcagua/Wikimedia

Na istočnom dijelu istarskog poluotoka smjestila se općina Kršan koja se sastoji od 24 naselja, a to su Blaškovići, Boljevići, Čambarelići, Jesenovik, Kostrčani, Kožljak, Kršan, Lanišće, Lazarići, Letaj, Nova Vas, Plomin, Plomin Luka, Polje Čepić, Potpićan, Purgarija, Čepić, Šušnjevica, Veljaki, Vozilići, Zagorje, Zankovci i Zlatka Čepić.

Kršan je poznat kao mjesto bogate kulturne i povijesne baštine, a to možemo tvrditi ponajviše zbog temelja starog srednjovjekovnog burga od kojeg je ostala sačuvana četverokutna kula s gotičkim portalom. Radi se o temeljima na kojima je izgrađen današnji Kršan.

Dakle Kršan je mjesto koje itekako može zadovoljiti ukuse onih koji prije svega na svojim putovanjima vole istraživati kulturno-povijesna blaga mjesta koja posjećuju, a Kršan je zasigurno jedno od tih mjesta. Zadovoljio je ukuse svih onih koji ovdje dolaze zbog istraživanja povijesti i nekadašnjih običaja.

Kad već pričamo o povijesti tada treba izdvojiti znamenitosti kao što je mala crkva Sv. Jurja u kojoj se nalazi najstariji poznati glagoljski natpis – Plominski natpis. Zatim tu su romaničke crkve Sv. Kirina i čuvene freske iz 15. stoljeća s detaljima prikaza poklonstva slikara Alberta.

Na tom se čuvenom području isprepliću ostaci glagoljske i sakralne baštine te starih obrta s modernom turističkom ponudom i raznovrsnošću gastronomskih užitaka. Odnosno želimo istaknuti raznovrsnost turističke ponude.

Kako se svako mjesto trudi održati svoje običaje i vjerovanja tako to radi i Kršan ,a najbolji je dokaz Kršonski pir. Radi se o narodnom običaju vjenčanja koji je karakterističan za Kršan i okolicu u kojem se odvija više radnji kao što je udvaranje, zaruke, vjenčanje i kao zadnje krštenje djeteta.

Zaista zanimljiv običaj u kojem čak možete vidjeti situaciju kada mladić osvaja srce svoje odabranice. Naravno to radi u društvu prijatelja i to na način da svojoj budućoj ljubavi pjeva ispod prozora poznatu narodnu pjesmu “Priša san ti pod barkon kantati”.

Tijekom druge scene znači dok još traje proces udvaranja on nastoji na sve moguće načine zadiviti svoju odabranicu, pa tako možemo vidjeti kad je moli za ples. Nakon što završi proces udvaranja slijedi svadba i čuveni pir gdje se korz pjesmu i ples može doživjeti samo vjenčanje i fešta koja slijedi nakon toga.

Radi se zaista o zanimljivom događaju koji nikoga nije ostavio ravnodušnim ponajviše zbog toga što se radi o jednoj dugogodišnjoj tradiciji koju zaista vrijedi vidjeti.

Autor: S.Š.  Foto: Aconcagua/Wikimedia