Krpelj – što učiniti ako vas ugrize/ubode

Krpelj na koži, Foto: Henrik Larsson/Shutterstock

Primijetili ste krpelja i uhvatila vas je panika jer se bojite teških bolesti koje prenose ove malene, a tako opasne životinjice? U početku važno je napomenuti da većina krpelja nije opasna i ne prenosi bolesti, a ako se dogodi ubod onog opasnog, važno ga je ukloniti na vrijeme i tada nema razloga za brigu za zdravlje.

Ubod krpelja

Sezona krpelja traje do travnja do rujna i to vrijeme biste trebali biti oprezni tijekom boravka na otvorenim prostorima. Najčešće ih ima u šumama i u travi, a vole vlažno i toplo vrijeme te temperature koje ne prelaze 20 do 25 stupnjeva.

Nakon što krpelj dođe na vaše tijelo, bit će mu potrebno šest sati da pronađe mjesto na vašoj koži. Birat će mekane dijelove tijela za koje mu se lakše uhvatiti. Nakon toga, dva sata će mu trebati da se zapikne u kožu. Da bi došlo do zaraze, treba proći do 10 sati nakon što se zapikne u kožu i počne sisati krv. Stoga, nakon svakog boravka u prirodi, preporučuje se tuširanje i pranje kose, jer jedino tako ćete svesti na minimum ubod krpelja.

Bolesti krpelja

Krpeljni meningoencefalitis ili upala moždane ovojnice najteža je i najopasnija bolest povezana s krpeljima. Najčešći simptomi su malaksalost, snažna glavobolja, ukočen vrat i povišena tjelesna temperatura. Simptomi se obično pojavljuju tjedan do dva tjedna nakon uboda. Većina se brzo opravi u 30 posto bolesnika dolazi do druge faze bolesti koja donosi i teže simptome. Javljaju se vrtoglavica, bolovi u zglobovima i jaka malaksalost što je sve posljedica upale središnjeg živčanog sustava.

Kako izvaditi krpelja

Krpelja uvijek treba pokušati izvaditi cijelog, odnosno tijelo i glavu jer ćemo jedino tako biti sigurni da ne postoji opasnost od zaraze. Ne preporučuje se krpelja mazati acetonom, lakom za nokte, uljem ili nekim drugim preparatom jer oni mogu izazvati grčenje krpelja i izlučivanje većih količina sline u kojima se nalaze potencijalno štetne bakterije i virusi koji dovode do bolesti.

Uzmite pincetu koju ste prethodno dezinficirali alkoholom te lagano povucite krpelja u više smjerova prije nego što ga izvučete iz kože. Nikada nemojte povlačiti naglo, gnječiti ili stiskati krpelja.

Nakon što ste ga odstranili, ruke i mjesto uboda dobro dezinficirajte.

U slučaju da je ostalo rilce u koži, uzmite sterilnu iglu i pokušajte ga izvaditi. Nema potrebe za panikom jer njega će koža sama odbaciti.

Zaštita od krpelja

Iako na našim područjima to nije popularno, postoji cjepivo kao preventivna mjera zaštite od krpelja. Kako bi se ostvarila doživotna zaštita, potrebno se cijepiti s tri doze. Cjepivo ne ide na teret HZZO-a, a cijena mu je oko 300 kuna.

Autor: M.L., Foto: Henrik Larsson/Shutterstock