Krpelj, jedan od opasnijih nametnika

Mekani krpelj na koži, Foto: Dr. Relling/Flickr

Kada pomislimo o opasnostima koje nas vrebaju u prirodi, velik dio prvo pomisli na krpelja, zasigurno jednog od opasnijih nametnika. Osim za čovjeka postali su opasni i za naše najdraže kućne ljubimce; mačke i pse.

Ako želimo ostati zaštićeni moramo se prije svega dobro informirati o prevenciji. Više se puta moglo čuti kako prava opasnost krpelja leži u bolestima koje prenose, a svakako najopasniji je meningoencefalitis dok je kod životinja svakako piroplazmoza.

Krpelji uz grinje čine podrazred Acarina. To su vanjski paraziti koji se hrane krvlju sisavaca, ptica, a ponekad gmazova i vodozemaca. Kao što smo ranije spomenuli, uzročnici su niza bolesti kao što su pjegavi tifus i tularemija. No to naravno ovisi o kojem se dijelu svijeta radi, jer na svakom području obitavaju drugi krpelji. Kod nas je svakako meningoencefalitis.

Razlikujemo tvrde krpelje, koji obitavaju najviše u šikarama. Zatim postoji meki krpelj, obitava u području nastambi te Nuttalliellidae. Oni su srodnici pauka, a postoji oko 300 vrsta. Dakle kao što možemo primjetiti više je vrsta tog opasnog nametnika, a prema mjestu življenja možemo se najbolje orijentirati.

Ranije smo spomenuli da je najbolji način zaštite svakako prevencija, a do nje se može doći ako se dobro informiramo o toj temi. Znači kada se kreće negdje u prirodu potrebno je dobro razmisliti što ćemo obući.

Preporuča se imati uvijek duge hlače, trenirku, a ispod toga svakako dugačke čarape. Međutim kako se ne možemo za vrijeme toplih mjeseci obući kao da je vani -10 stupnjeva, najbolje je kada se dođe kući dobro pretražiti. Naravno potrebna vam je asistencija nekog od ukućana.

Pregled je potrebno obaviti kako na sebi samima tako i kod kućnih ljubimaca ako ste ih vodili sa sobom. U tom slučaju preporučamo gusti češalj kojim ćete svog psa dobro počešljati,a pritom i pregledati. Kod krpelja je najbitnije brzo reagirati da se ne stigne zakačiti, jer mu je potrebno svega par sati da se napije vaše krvi. Ako se već uspio uvući najbolje ga je zavrtiti i na taj način izvući.

Krpelje ne treba olako shvaćati nego tretirati kao najozbiljniju prijetnju za vas i vaše najmilije. Oprez prije svega!

Autor: S.Š. Foto: Dr. Relling/Flickr