Krk, mjesto manifestacije Dani vina

vino na stolu
Vino na stolu, Foto: Valeuf/Flickr

Sigurno već znate kako se na našem najvećem otoku zbivaju brojne manifestacije i to ne samo ljeti, nego i u drugim godišnjim dobima. Jedna od manifestacija koju je potrebno spomenuti sigurno su dani vina. Dani vina na otoku Krku najpoznatija su manifestacija gdje možete degustirati vina koja se nude na štandovima domaćina, koja možete i kupiti kako bi ih imali u svojoj vlastitoj kolekciji. Osim degustacije na danima vina imate priliku pogledati i prisustvovati stručnim predavanjima te izložbama i naravno uživati u bogatom kulturno – zabavnom programu.

Vino se inače smatra jednim od najpopularnijih alkoholnih pića kao jedan od najvažnijih sastojaka mnogih europskih i mediteranskih kuhinja. Postoje razne vrste vina koje su prije svega odraz klime u kojoj uspijevaju i tla na kojem su uzgojene različite vrste vinove loze.

Razlikujemo ružičasto vino, poznatije kao roze, crno vino i naravno bijelo vino. Ovisno o procesu u kome je proizvedeno, vino može biti negazirano ili pjenušavo, koje se uglavnom naziva šampanjac.

Kao što možemo primjetiti radi se o poprilično popularnom piću koje se vrlo dobro slaže skoro sa svakim jelom, ovisno koje vino preferirate. Ako ste veliki ljubitelj ovog alkoholnog pića, tada morate znati kako je bitno poznavati određene sorte da bi znali što želite kad naručujete u restoranu.

Stoga su dani vina na otoku Krku zaista posebna prilika za sve one koji nisu znali, da se malo bolje upoznaju sa sortama i kvalitetom te da nauče prepoznati koje je vino bolje, kvalitetnije.

Dani vina jedinstvena su prilika da uz prepoznatljivi šum mora i valova te lagani večernji povjetarac, uživate u degustaciji i predavanjima o povijesti vina i njegovog značenja kroz različite periode.

Prema podacima iz 2005. godine među najveće izvoznike vina ubrajali su se Italija, Francuska, Španjolska, Australija, Čile, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Južnoafrička Republika, Portugal, Moldavija, Mađarska, Hrvatska i Argentina.

Autor: S.Š. Foto: Valeuf/Flickr