Krema za samotamnjenje

zena-na-plazi

Sve žene zasigurno žele imati lijep, posunčan ten. Ta je želja dvostruko veća ljeti, u vrijeme visokih temperatura. Kako biste to mogli postići? Danas više nije nimalo komplicirano imati brončani ten. Dakako, izdvojite li za to slobodnog vremena i novaca. Solarij, sunačnje i kreme za samotamnjenje, jedne su od najčešćih pomoći kod dobivanja tamnijeg tena.

Sunčanje preporučaju liječnici, naročito jer tamnimo prirodnim putem. U našem se tijelu oslobađaju hormoni seratonina, presudnog kod porasta energije i dobrog raspoloženja. Sunčeve zrake sadrže vitamin D koji regulira pravilan rad koštanog tkiva. Upravo on pomaže našem tijelu da što brže i sigurnije pocrni. Međutim, sunčanje često može biti opasno ukoliko se dovoljno ne zaštitimo od štetnih UV zraka. Kod toga se zna pojaviti crvenilo, upale, alergije, a nisu isključivi ni karcinomi. Rak kože jedan je od najčešćih.

Za razliku od sunčanja, korištenje solarija podrazumijeva stvaranje umjetnih sunčevih zraka s jednakim djelovanjem. S jedne je strane zdrav jer je samo sunčanje UV zrakama kontrolirano. Postoji određeno vrijeme kad se sunčamo u solariju, što označava veću zaštitu od izgaranja kože. To se kod sunčanja ne može kontrolirati. S druge strane, zračenja u solariju većeg su intenziteta i do 10%, pa lakše dolazi do nastanka melanoma. Takva vrsta problema javlja se tek nakon više godina.

Sudeći prema ovih podacima, nijedan od ovih načina tamnjenja nije potpuno zdrav, ni bezopasan. Što onda uopće pomaže i smijemo li išta koristiti? Na tržištu su već neko vrijeme učinkovite kreme za samotamnjenje. Oprezno obratite pažnju na proizvod koji kupujete, da biste bili sigurno da nije opasan za vaše zdravlje. Postoji nekoliko vrsta krema za samotamnjenje, ali nisu sve jednako kvalitetne. Stoga je potrebno pronaći onu koja odgovara upravo vama.

Prije same primjene, kremu nanesite na neki manji dio tijela, primjerice dio ruke ili noge. Potrebno je sačekati nekoliko sati da biste vidjeli kako djeluje i ostavlja li ujednačenu boju. Ukoliko ste utvrdili da je krema dobra za vaše tijelo, dobro se istuširajte i tijelo namažite hidratantnom kremom. To može biti krema za sunčanje, hidratantni sprej, losion ili neki osvježavajući piling.

Vaše tijelo tad će biti čisto, svježe i masnije pa će krema lakše djelovati. Ujedno nećete imati mrlje koje samo loše izgledaju.

Autor: D.Š.  Foto: Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock