Kravata u više boja

šarena kravata
Šarena kravata, Foto: ra2studio/Shutterstock

Možete li uopće danas zamisliti neko formalno odjelo bez kravate? Ona simbolizira uglađenost, sugerira profesionalizam i stil i pokazuje vašim suradnicima da ste se potrudili oko izgleda jer ste svijesni učinka vizualnog dojma za poslovanje. Što je to tako zanimljivo u kravati zbog čega njena popularnost ne jenjava i zbog čega se ustoličila kao stalan dio repertoara poslovne odjeće?

Možda se tajna krije u tome da je muško poslovno ili službeno odijelo vrlo restriktivno što se tiče izražavanja osobnog stila. Ponaša se gotovo kao uniforma u vojnoj hijerarhiji gdje se oni na vrhu hranidbenog lanca samo nezamjetno razlikuju od onih sa dna, o ovom slučaju stvar je u kvaliteti izrade i tkanine.

Iako Hrvati nisu osmislili kravatu kao takvu ona je ušla u priču kao ponosan dio narodne tradicije. Hrvati su zapravo zaslužni za njeno širenje diljem Europe od kuda se dalje proširila svijetom.I na početku se već nazirala staleška razlika jer su obični vojnici nosili lanene kravate a plemići one finije od materijala poput čipke.

Korijenit zaokret se dogodio kada je Luj XIV. zamjetio kravate koje su nosili vojnici i odlučio odbaciti stare krute i neudobne ovratnike koji su bili norma na francuskom dvoru. Bio je oduševljen kravatama i zapošljava čak i kraljevskog kravatara. Kravata zatim nastavlja svoje širenje preko današnjih zemalja Beneluxa i dolazi u Veliku Britaniju.

Iako kravate postoje gotovo četiri stoljeća, boja na njima nije bila prisutna od početka. Isprva su bile u potpunosti bijele, ali 19.st je donijelo promjenu. Građani postaju modno osviješteni i u Velikoj Britaniji kravate počinju biti manje vojna oznaka, a više izraz osobnog stila.

Tako se i danas na kravatu nastoji gledati kao način da se muškarac izrazi i pokaže svoj stil u rigoroznom okviru poslovnog odijevanja. Iako se crvena kravata smatra simbolom moći i posebno je učinkovita u javnim televizijskim nastupima, za svakodnevne prilike možete podići svoj poslovni stil kravatama u više boja.

Naravno ne preporučamo da se na poslu pojavite sa neonski žutom kravatom ili otisnutim Batmanovim znakom, ali možete se poigrati prugama i geometrijskim uzorcima. Neka barem jedna od boja koje se nalaze na kravati bude u skladu sa bojom košulje i uvijek cipele ostavite neutralnima ako ćete se igrati kravatom i njenim mogućnostim.

Autor: L.K.  Foto: ra2studio/Shutterstock