Kralježnica – pravilno držanje i stav za računalom

Pogled iz računala, Foto: Giuseppe Parisi/Shutterstock

Rijetki su oni koje kroz život bolovi u kralježnici (koje ljudi često nazivaju i križobolja, lumbago, išijas, lumboišijalgija) nisu natjerali da nekoliko dana provedu u krevetu, često zgrčeni od bolova. Moderan način života, a posebice dugotrajan boravak za računalom povećavaju šanse za bolnu i bolesnu kralježnicu.

To se donekle može i spriječiti, saznajte kako:

Držanje za računalom

Prvo i osnovno što morate napraviti da bi zadržali pravilan položaj sjedenja jest prilagoditi stolicu svome tijelu. Pozadina stolice bi vam trebala podupirati donji, lumbalni dio leđa (križa), no točno u tolikoj mjeri da vam omogućava slobodno kretanje leđima. Pri radu na računalu najbolja poza držanja jest ona kada vam linija vrata prati pravilnu liniju leđa, odnosno, kada su vam leđa i vrat ispravljeni. Stopala bi vam u cijelosti trebala doticati pod (ili lagano povišenu podlogu), dok su koljena skvrčena pod pravim kutom.

Iako se ovakvo držanje čini poprilično zahtjevnim, cilj je što više se približiti ispravnom držanju kako bi zaštitili svoja leđa. Nakon nekog vremena ćete spontano početi sjediti pravilno. Danas postoje mnoge stolice koji podupiru kralješnicu, no jednostavnim umetanjem manjeg jastuka između vaše kičme i stolca će vam pomoći u ispravljanju držanja.

Glava i vrat

Glavu držite uspravno ili sa laganim nagibom naprijed. Zaslon računala i dokumenti bi vam trebali biti raspoređeni na taj način da ne morate učestalo i previše okretati glavu.

Ruke i dlanovi

Kada tipkate neka vam ramena budu opuštena a laktovi što više bliže položaju pravog kuta. Ako vam stolica ima držače, bitno je da ne budu previše kako vam ne bi podizali ramena. Pri korištenju miša vrlo je važno da vaš lakat, ručni zglob i šaka budu prislonjeni na stol. U ovoj pozi, vaši mišići na ramenima su pod minimalnim pritiskom. Osim toga, smanjuje  se mogućnost ozljede ruke. Na radnoj površini svakako morate imati dovoljno prostora za slobodno kretanje ruke.

Pozicija nogu

Dugotrajno sjedenje usporava protok krvi kroz donje ekstremitete. Upravo zbog toga je poza nogu iznimno važna. Idealno bi bilo kada bi vam stolica imala meko sjedalo, stopala bi trebala u potpunosti doticati pod a koljena biti pod pravim kutom. Djeci koja nogama ne mogu doseći pod dok sjede za računalom bi bilo najbolje podmetnuti stolić pod noge.

Smanjite naprezanje očiju

Kada sjedite pred računalom, zaslon bi morao biti udaljen od vas dužinu vaše ruke. Također, pripazite da osvjetljenje i kontrast na ekranu budu pravilno podešeni.

Vježbajte tijelo

Kako bi izbjegli probleme sa kralješnicom u budućnosti, ne sjedite satima za računalom. Omogućite si par minuta za istezanje i razgibavanje svojih mišića i eventualno prošećite. Ove aktivnosti će potaknuti vaš vašu cirkulaciju koja je usporena dugotrajnim sjedenjem. Odvojite za prethodno barem jednu minutu svaka dva sata i to će biti dovoljno i vrlo zdravo.

Foto: Giuseppe Parisi/Shutterstock