Košulja je modni imperativ

moderna košulja
Moderna košulja, Foto: Zoom Team/Shutterstock

Stup stila i odjevni predmet koji jednostavno moramo posjedovati. Toliko boja oblika i tekstura od kojih možemo odabrati. Jedna dobra košulja ima moć transformacije poput kameleona ili zaista dobrog glumca. Broš, marama ili neki drugi dodatak u potpunosti mijenjaju poruku koju šalje. Otkuda početi onda? Od početka.

Košulja je jedan od prvih univerzalnih odjevnih predmeta koju su nosili i muškarci i žene. Ona je zapravo nastala kao zaseban odjevni predmet skračivanjem tunike koju su nosili i muškarci i žene. Prvo se samo navlačila preko glave, a košulja sa gumbima kakvu danas pozanjemo inovacija je iz 17.st.

Košulje sa gumbima nosili su tada samo iznimno bogati i one su bile toliko skupe da su ih obični seljak ili nadničar nije mogao priuštiti ni nakon godina rada. Za siromašne su još uvijek bile rezervirane košulje koje se navlače preko glave i načinjene su od grubih materijala.

Zanimljivost koju vjerujemo da ste primjetile u jednom trenu je da muške i ženske košulje imaju gumbe sa suprotnih strana tj. muške sa desne, ženske sa lijeve. Za to postoji logično objašnjenje iz ovo razdoblja prvih košulja sa gumbićima. Dakle, večina populacije su dešnjaci i to nam objašnjava mušku stranu.

No zašto onda žene imaju gumbe na lijevoj strani? Jednostavno je. Jedine žene koje su si mogle priušititi košulje sa gumbima bile su bogate plemkinje, a njih su odjevale sluškinje. I ponovo se vraćamo na pravilo dešnjaka.

Danas su košulje široko dostupne i jedan od naših najdražih odjevnih komada. Gumbići nešto manje nego prije ispunjavaju estetsku funkciju, ali zato imamo mnogo veći izbor modela i materijala. Na što možemo odjenuti košulju? Na gotovo bilo što, no želite li biti u modnom žarištu ove sezone obavezno se oboružajte romantičnim i ženstvenim lepršavim košuljama.

Dosadi li vam ova nježna leptirica uvijek je možete začiniti kožnim hlačama ili rockabilly maramom, jačom šminkom ili upadljivim nakitom. Ništa nije toliko privlačno kao proturječnost. Također naiđete li na košulju sa geometrijskim printom pravi odogovor je: “Da molim!”. Crno-bijela košulja može svašta. Može biti službena, može biti zaigrana, može biti potpuno pomaknuta.

Želite li doista biti zapažene zašto ne biste jedan od ovih dana  odjenule lepršavu košulju dugih rukava i vruće hlačice. Malo gole kože, malo suzdržanosti. Jednostavno sjajno. Nemojte se ustručavati učiniti ih svojima. Broševi, mašnice, prekrajanje, dodavanje volana, bojenje…

Autor: L.K. Foto: Zoom Team/Shutterstock