Korištenje tuđih osobnih stvari

osobna higijena

Ispijanje vode, alkohola ili bilo koje tekućine iz iste čaše ili boce nije higijenski. Iako vi možda niste od onih koji piju iz tuđe čaše, vjerojatno ste se mnogo puta susreli s kolegama na poslu ili u teretani kako vas traže gutljaj vode jer su oni svoju zaboravili ili vani da probaju baš vaše pivo.

Dok smo bili mlađi puno manje smo pridavali pozornosti tim stvarima, no danas bismo trebali znati koliko time riskiramo mogućnost zaraze različitim bakterijama i bolestima koji dolaze do nas dok miješamo svoju slinu s tuđom.

Nekim osobama doista smeta kada netko pije iz njihove čaše, dok druge osobe nisu svjesne uopće da to drugima smeta pa nas nerijetko dovedu u neugodnu situaciju dok nas traže da popiju nešto iz naše čaše.

Ako ste osoba kojoj ne smeta piti iz tuđe čaše ili vam ne smeta da netko pije iz vaše, možda biste se trebali staviti u poziciju onoga kome je bitna njegova higijena. Ista stvar vrijedi i za korištenje tuđih ruževa, pudera, četke za kosu ili nekih drugih kozmetičkih preparata.

Mnogi mrze kada ih netko pita za posuđivanje takvih stvari i zbog neugode će je pristati dati. Takvi ljudi nisu hipohondri nego su samo svjesni koliko to može biti nehigijenski.

Ako ste od onih koji vole isprobavati tuđe ruževe, pudere i ostalu kozmetiku, bilo bi dobro da prije korištenja ipak operete ruke i umjesto da ruž na usnama, isprobate na gornjem dijelu ruke. Bez obzira koliko vam netko bio dobar prijatelj ili lijepo izgledao i mirisao, to ne znači da je ta osoba fizički potpuno zdrava. Mnoge osobe će se izvlačiti da nisu nikad imale herpes ili mononukleozu, a trebali bi svi znati da mnoge osobe mogu biti samo prijenosnici virusa.

Biste li vi za vrijeme šetnje ili u klubu, ako biste našli ruž na podu, pokupili ga i nastavili koristiti bez da znate čiji je i tko ga je koristio? Naravno, postoje oni koji će takav ruž zaobići u širokom luku, no postoje i oni koji neće imati problema s tim da ga nastave koristiti.

Uvijek treba poštivati druge i ne bi trebali tražiti korištenje njihovih osobnih stvari. Isto tako, ne biste se trebali niti ustručavati odbiti davanje svojih stvari ako se zbog toga osjećate neugodno ili ako se bojite zaraze.

Autor: S.G., Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock