Akne – Korisni savjeti za glatku kožu

Cura s aknama, Foto: Christo/Shutterstock

Dok brišete paru sa zrcala u kupaonici, odjednom se nađete “licem u lice” s velikom ružičastom točkom na vrhu nosa. To nikako nije dobar način da počnete novi tjedan.

Još jednom obrišete rukom zrcalo, stanete na vrhove prstiju i nagnete se preko umivaonika da bolje vidite. Tamo je, sasvim sigurno je tamo. Ali što je sad ovo? Kad podignete bradu da biste bolje pogledali, ugledate par bijelih točkica što su se izbočile ispod vaše donje usne.

To vam se nikako ne sviđa. Koljenom se naslonite na umivaonik i svoje lice sasvim približite zrcalu, a tamo, u udubini između nosa i obraza, jedna crna sujedica gleda u vas. Zabezeknuti, povučete se unatrag, što dalje od zrcala. Sjednete na rub kade i svoje “unakaženo” lice zaronite u dlanove .

Misli vam se vraćaju stoljeća natrag u vrijeme prištića. I, dok se njišete naprijed-natrag, pitate se: Što se to događa? Odgovor je dovoljno jedno stavan: Imate akne. Akne mogu biti pošast mladenačkih godina, ali neke ljude mogu pratiti do srednje dobi, pa i kasnije. “Kod žena se mogu razbuktati u dobi od 25 do 35 godina, pa čak i u starijoj dobi. Dapače, mojoj majci akne su još uvijek izlazile u 62. godini!” kaže dermatolog dr. James E. Fulton, osnivač Instituta za istraživanje akni u Kaliforniji.

Akne su, zapravo, termin koji služi kao vreća u koju se trpaju i bubuljice, i gnojni prištići i crne sujedice “, kaže dr. Peter E. Pochi, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu u Bostonu. To je stanje u kojem se kožne pore začepe i osoba dobije upalne ili neupalne ranice.”

Pa što je uzrok tom začepljenju? “Čokolada ne uzrokuje akne”, kaže dr. Fulton. “Prljava kosa ili koža ih ne uzrokuje. Ni previše seksa, a ni premalo seksa također ih ne uzrokuje.”

Onda što ih uzrokuje? Nasljednost – najčešće. Akne su nasljedne. To je naslijeđeni defekt vaših pora na koži. Ako su oba vaša roditelja imala akne, troje od četvero vaše braće i sestara će ih također dobiti. Ali ako vaša sestra nema bubuljica, dok je vaše lice prava ratna zona, budite svjesni činjenice da drugi faktori mogu izazvati izbijanje akni.

Stres, izlaganje suncu, promjene godišnjih doba i klime mogu ubrzati napad akni. Neke vrsti šminke kao i uzimanje pilula za sprječavanje začeća mogu također prouzročiti izbijanje akni. “Zaposlene žene naročito su ugrožene”, dodaje dr. FuIton. “One su sklone brojnim stresovima, i više upotrebljavaju šminku.”

Evo nekih savjeta protiv bubuljica, posebno za one kojima su oni najpotrebniji:

Promijenite šminku

Kod odraslih žena šminka je glavni faktor u izbijanju akni. Poseban je problem šminka na bazi ulja. Pigmenti u proizvodnji šminke, ruža, krema za čišćenje, ili noćnih vlažnih krema nisu problem, a nije to ni voda u proizvodima. To je upravo ulje. Ulje je obično derivat masnih kiselina koje su jače od vaših vlastitih masnih kiselina. Ako ste skloni aknama, upotrebljavaj te šminku koja nije na osnovi ulja.

Čitajte naljepnicu

Kozmetički proizvodi koji sadrže lanolin. isopropyl myristate. natrijev lauryl sulfat, laureth-4. te D i C crvene boje trebaju se izbjegavati. Poput ulja, ovi su sastojci  preteški za kožu.

Isperite šminku

Svake noći dobro isperite vašu šminku. Koristite blagi sapun dva puta dnevno i pazite da ga potpuno isperete s lica. Ispiranje šest ili sedam puta svježom vodom je dovoljno.

Nastojte izgledati prirodno

Neovisno o tome koju šminku upotrebljavate, što je manje koristite, to bolje.

Okrivite pilule za sprječavanje začeća

Istraživanja dr. Fultona pokazuju da neke tablete protiv začeća mogu pogoršati akne. Ako uzimate tablete i imate problem s aknama, posavjetujte se s liječnikom. On vam može propisati drugu vrstu tableta ili drugo sredstvo za kontrolu začeća.

Ostavite ih na miru

Nemojte stiskati prištiće ili bijele sujedice. Prištić znači upalu koju ćete stiskanjem pogoršati. Možete izazvati infekciju. Ne možete ništa učiniti da prištić brže nestane. Normalno bubuljica će trajati od jedan do četiri tjedna, ali će zaista nestati.
Bijela sujedica je neupaljena začepljena pora. Sredina bijele sujedice je manja nego kod crne. Kada stišćete bijelu sujedicu, zid pore može napuknuti i sadržaj može ući u kožu i prouzročiti prištić. On se prirodno stvara od napuknutog zida bijele sujedice.

Morate znati kad ih možete stiskati

Iako je najbolje većinu prištića ostaviti na miru, postoji jedna vrsta koju možete istisnuti da biste ih se lakše riješili. Katkad prištić ima u sredini žućkasti gnojni čepić. Nježno pritiskanje izbacit će van gnojni čep vrlo jednostavno. Kad gnoj izađe, prištić će brže zacijeliti.

Koristite lako dostupne proizvode

Protiv akni se možete boriti lako dostupnim proizvodima, za koje nije potreban liječnički recept. Upotrebljavajte takve proizvode, a koji sadrže benzoil peroksid. Benzoil uvuče perokside u poru i otpušta kisik koji ubija bakterije što pogoršavaju akne.

To su dva lijeka u jednome. Benzoil također onemogućava masnim stanicama da nadražuju pore. LDP za akne postoje u raznim oblicima, kao gel, tekućine, losioni ili kreme. Dr. Fulton savjetuje gel na bazi vode. On će najmanje nadražiti kožu.
Preporučuje se jedan sat navečer korištenje gela, zatim ga dobro isprati prije spavanja, naročito u području oko očiju i vrata.

Neka vas brojke ne varaju

Lijekovi za akne sadrže koncentracij u benzoil peroksida od 2 ,5 do 10 posto. Međutim, postotak ne jamči uspješni učinak lijeka. “U većini testova koji su napravljeni proizvodi slabije jakosti bili su jednako uspješni kao i oni puno jači”, kaže dr. Thomas Gossel, sa Sveučilišta u Adi, Ohio. “Pet posto može imati jednak učinak kao i deset posto.”

Posebnu pažnju posvetite suhoj koži

Suha koža može biti osjetljiva na benzoil peroksid pa se preporučuje započeti s lijekom slabije jakosti, a onda polako pojačavati koncentraciju. Kad lijek stavite na kožu, pojavit će se crvenilo, ali to je normalna reakcija.

Izbjegavajte sunce

Lijekovi za akne mogu prouzročiti različite reakcije na sunce. Smanjite izlaganje sunčevim zrakama, infracrvenim lampama i proizvodima za zaštitu od sunca dok ne vidite kako ćete na sve to reagirati. Preporučuje se i test osjetljivosti na proizvode za zaštitu od sunca.

Dobro perite kožu

Pažljivo očistite kožu svaki put prije nego što stavite neki LDP za akne. Čisto lice je veselo lice.

Svaki put koristite samo jedan lijek

Ne miješajte lijekove. Ako upotrebljavate neki proizvod za akne, morat ćete ga prestati uzimati, kad dobijete lijek za akne koji se dobija samo na recept.

Zaustavite širenje akni

Stavite lijek za akne 12 do 13 milimetara oko zahvaćenog dijela kože. Lijek zapravo ne napada bubuljicu koju već imate, nego više djeluje kao prevencija za prištiće. Akne se pomiču preko lica od nosa do iza uha. Lijek morate staviti iza upaljene crvene zone. Kad kupujete lijek bez recepta, to jest LDP, u naputku piše da ga stavite na zahvaćeni dio kože. Za većinu ljudi zahvaćeni je dio kože onaj na kojemu oni vide bubuljice. Ali, to uopće nije tako .

Foto: Christo/Shutterstock