Kontracepcija nakon poroda

kondom u ruci

Mnoge žene mjesecima nakon poroda nemaju menstruaciju jer doje. Pošto nemaju menstruaciju teško mogu kontrolirati plodne i neplodne dane, pa ako nemaju zaštićeni odnos postoji velika vjerojatnost da ostanu trudne. Menstruacije nema zato što se mlijeko luči i događa se laktacija te dolazi do mnogih hormonalnih promjena.

Dojenjem se luči hormon prolaktin. Tijekom dojenja nemate ovulaciju zbog lučenja prolaktina koji prekida lučenje hormona, koji pak potiče lučenje hormona žlijezde hipofize koji kontroliraju jajnici. Kako nema gonadotropina LH i FSH koji omogućuju nastanak folikula u jajniku, nema niti ovulacije i trudnoće. Dakle, kada dojite ne dolazi niti do ovulacije pa ne možete prepoznati plodne i neplodne dane.

Ako samo dojite svoje dijete postoji vjerojatnost da neće ostati trudni i da vam nije potrebna kontracepcija. No, to nije dokazano i mnoge žene su ostale trudne usprkos dojenju, pa se preporučuje da pri prvom spolnom odnosu nakon poroda koristite kontracepciju.

Potpuno dojenje podrazumijeva da dojite kroz cijeli dan; danju svakih 4 sata, a noću 6 sati i tada postoji mogućnost da ste zaštićeni od neželjene trudnoće. Potpuno dojenje se događa prvih šest mjeseci djetetova života, jer nakon 6 mjeseci, u djetetovu prehranu se počinje uvoditi voće ili povrće.

Dolazak prve menstruacije nakon poroda ne možete znati. Kod nekih se žena bez obzira na to što doje javi odmah, dok kod drugih se ne javlja sve dok doje. Ako ne dojite dijete, vrlo brzo ćete dobiti menstruaciju.

Ako ne želite ostati trudni nakon poroda svakako se konzultirajte sa svojim ginekologom i počnite koristiti kontracepciju. Žene prvi put posjete ginekologa otprilike mjesec dana nakon poroda i ako on utvrdi da je sve u redu, žena može započeti sa spolnim odnosom.

Kontracepciju možete koristiti odmah. Jedna od mogućnosti kontracepcije su kondomi, dijafragma i kontracepcijske pilule.

Ako ste jedna od onih žena koja nipošto ne želi ostati odmah trudna nakon poroda, nemojte se pouzdati u metodu sprječavanja začeća dojenjem. Obratite se svom ginekologu i odredite koja vrsta kontracepcije je najbolja za vas. On će vam dati najbolji savjet i preporuku.

Autor: M.Š., Foto: Tomas Jasinskis/Shutterstock