Kompromis u vezi

kompromis

Svi smo se u vezama ili u odnosima s drugim ljudima susretali s kompromisima. Mi želimo jedno, a partner drugo. Kako popustiti i tko bi trebao popustiti? U nekim situacijama kompromis nije moguć, nemoguće je podijeliti žrtvu i ona mora biti veća s jedne strane.

kompromis

U prvom planu uvijek si biti mi sami. Odgovorite si na pitanja koliko često partner radi kompromise za nas te da li imate ravnopravni odnos.

Da bi lakše odlučili što napraviti s partnerom možete napraviti popis dobrih i loših stvari. Međusobni razgovor je jako bitan kod donošenja bilo kakvih odluka koji se se tiču vas dvoje zajedno. Uključite u svoju odluku i emocije kako kasnije ne biste požalili.

Na početku, kada se dogodi pitanje nekog kompromisa, bitno je sagledati stvari pravilno. Utvrdite racionalno koliko čvrst odnos imate i vidite li zajedničku budućnost. Ovdje se morate zapitati i u kojoj mjeri bi se partner žrtvovao za vas u nekoj sličnoj ili istoj situaciji. Ako se nalazite u zdravom i kvalitetnom odnosu lakše ćete donijeti odluku oko kompromisa. Rizik uvijek postoji, ali on je manji i vjerojatno smo u ovakvom odnosu spremni na njega. Odgovorite si i u kojoj mjeri bi se partner žrtvovao za vas u nekoj sličnoj ili istoj situaciji.

Uvijek je bitno iskreno razgovarati s partnerom i zajedno donijeti ispravnu odluku. Ovdje je posebno važno popričati s partnerom oko toga koliko mu je bitno da mi napravimo kompromis, na primjer kod preseljenja u drugi grad radi partnerovog napretka u karijeri. Ako njemu nije toliko bitno hoćemo li se preseliti s njim, odluka oko ostanka će biti lakša.

Još jedan razlog zašto je najbolje popričati s partnerom je taj da saznamo zna li partner da je to što činimo za njega naša žrtva i u kojoj mjeri poštuje to. Ako je partner i previše svjestan naše žrtve i zna koliko odricanje će to biti za nas, bitno je da učinimo sve da se ne osjeća krivim. Ni u kojem slučaju mu ne smijemo tijekom svađa spomenuti to i još više nabijati osjećaj krivnje. Manipuliranje tom odlukom je strogo zabranjeno jer kada svađa prođe i pomirite se, partner će sigurno zapamtiti te riječi premda su one izrečene u trenutku ljutnje.

Kod svakog problema važno je u početku naći kompromis jer time se nitko ne mora žrtvovati i problema nema. Neke odluke je teško donijeti čak i uz kompromis, međutim pokušajte ga naći bar tamo gdje je to moguće. Kod nekih odluka možete i pregovarati na način da kada učinite žrtvu za partnera i vi izaberete nešto u toj situaciji što želite, a možete si tom odlukom omogućiti. Na primjer ako se partner želi preseliti u kuću s dvorištem, a vi želite psa, sada je idealno vrijeme da to spomenete.

Važno je sve sagledati i tako donijeti odluku. Razgovor je jako bitan i samo tako možemo i ispravno odlučiti. Za vezu nije dobro niti da se uvijek jedna strana žrtvuje jer će to dovesti do neravnopravnog odnosa koji nije zdrav za vezu.

Autor: M.L., Foto: Dmitry Melnikov/Shutterstock