Kombucha čaj

čaj

Gljiva po imenu kombucha se obično koristi za ozdravljenje, a njezin čaj može osobi dati energiju, osvježiti je te osloboditi od raznih tegoba. Ova gljiva je rasprostranjena diljem svijeta te su njena ljekovita svojstva široko poznata. Naziva se još i kineskom, ruskom, indijskom i japanskom gljivom.

Radi se o starom prirodnom lijeku koji se dobiva fermentacijom gljive Kombuche u čaju, a u Kini se koristi stoljećima kao snažan eliksir. Zapravo je riječ o simbiozi bakterija i kvasca, čvrstoj mreni koja živi na površini zaslađenog čaja, koji se nakon fermentacije koristi kao čajni napitak.

Ovo je vrlo snažan napitak i dragocjen prirodni proizvod koji se preporučuje svima koji žele očuvati svoje zdravlje. Kombucha polako aktivira imunološki i obrambeni sustav organizma, zbog čega čuva sveukupno stanje organizma, zdravlje i energiju.

Ljekovita svojstva Kombuche

Ljekovita svojstva ove gljive djeluju na široki spektar organa u čovjekovu organizmu. Najčešće se preporučuje za prevenciju srčanih oboljenja, olakšavanje tegoba kod PMS-a, menopauze i grčeva pri menstruaciji, smanjivanja žučnog kamenca, pomoć kod poboljšanja crijevne mikroflore i regulacije crijevnih aktivnosti, liječenje upale zglobova, blagotvorno djelovanje u liječenju hemeroida i čireva, osvježavanje i detoksikaciju organizma i nesanicu.

Kombucha se može koristiti i za neke estetske probleme pa je tako ova gljiva dobra za probleme s različitim prištićima i aknama.

Kombucha čaj

Za čaj su potrebni 100 g rafiniranog bijelog šećera na litru vode, gljiva Kombucha i 3 filter vrećice zelenog čaja na litru vode. Potrebna je jedna veća staklena posuda, papirnati rupčić, 4 litarska posuda za kuhanje vode i gumica za zatvaranje teglice.

Za početak se kuhaju 2 litre čaja, a kada gljiva naraste i počne se razmnožavati trebat će joj veće količine napitka. U 2 litre čaja je potrebno staviti 3 filter vrećice čaja i ostaviti da odstoji oko 15 minuta.

Nakon toga se čaj procijedi te se dodaje 100 grama bijelog šećera na litru čaja i to prije nego se čaj ohladi. Čaj je potrebno promiješati tako da se šećer u potpunosti rastopi, a jedna žličica šećera ne smije sadržavati više od 20 grama šećera.

Zatim se čaj hladi sve dok ne postane mlak i nakon toga se ulijeva u staklenu teglicu u kojoj se nalazi gljiva. Potrebno je dodati i tekućinu koja se dobila s kulturom. U tekućini mora biti živa gljiva.

Za kraj se pokriva otvor uz pomoć pamučne krpice i zatvori s gumicom kako bi se zaštita od mušica i zagađivača. Tkanina mora biti porozna kako bi mogao cirkulirati zrak i kako bi kultura mogla disati.

Autor: A.Z., Foto: Wiro.Klyngz/Shutterstock