Koločep, otok za potpuno uživanje u prirodi

koločep
Otok Koločep, Foto: Anna Biancoloto/Shutterstock

Na krajnjem jugu Hrvatske u neporednoj blizini Dubrovnika, nalazi se skupina otoka od kojih svaki nudi ono nešto čime privlači turiste. Koločep je otok u Elafitskim otocima koji se nalazi zapadno od Dubrovnika čija se udaljenost mjeri na 3 km. Zapadnije od Koločepa nalazi se Lopud, a južno Sv. Andrija. Za Koločep je specifično godišnje doba sa preko 250 sunčanih dana godišnje.

To je mjesto gdje prevladava blaga klima, a zbog razvedene obale i izuzetno male površine otoka, posebno je izražena maritimnost i utjecaj temperature mora na temperature zraka sa prosječnom mjesečnom dnevnom temperaturom iznad 10 stupnjeva zimi, a ljeti ispod 27 stupnjeva celzijusevih.

Koločep će vas oduševiti iz više razloga, a ponajviše zbog toga što na ovom otoku možete doživjeti potpuni mir i tišinu gdje nema gradske buke, stresa i automobila. Koločep je povezan s Dubrovnikom preko desetak redovnih brodskih linija koji isplovljavaju od Gruža prema Koločepu.

Koločep se sastoji od dvije pješčane uvale gdje se nalaze dva mala naselja, Gornje i Donje Čelo, koje povezuje vijugavo šetalište. Zanimljivo je spomenuti staze i šumske putove, gdje u najvećoj hladovini možete uživati u prekrasnoj prirodi otoka, koji je poznat po brojnim skrivenim uvalama, gdje se nalazi i poznata Plava spilja u koju se može ući plivajući.

Što se tiče gospodarstva, možemo reći kako otok živi od turizma, a to svjedoči i hotel koji se nalazi u vlasništvu neprofitne udruge Otok znanja. Osim turizma tu je i maslinarstvo koje je zapušteno kao i vinogradarstvo.

Možemo reći kako na otoku nema niti jednog profesionalnog ribara.Koločep je zanimljiv najviše ljudima koji su željni opuštanja i potpunog mira te na neki način usklađivanja sa prirodom koja ih okružuje. Radi se o turistima koji su se zasitili komercijalnih mjesta sa velikim brojem ljudi i buke koja ih svakodnevno prati.

Koločep je ako niste znali bio dom povijesnim ličnostima, a tu možemo ubrojiti dva člana posade Kolumba na brodu Santa Maria. Isto tako jedan od najbogatijih hrvatskih iseljenika u Čileu, Pasko Baburica rođen je i odrastao na Koločepu, odakle je krenuo u životne pustolovine.

Koločep je mjesto koje morate vidjeti.

Foto: Anna Biancoloto/Shutterstock