Koliko su štetne štikle

crne štikle

Ah te štikle… Teško je zamisliti postojanje bez tih modnih dodataka uz koje svaka žena postiže zanosan i očaravjući izgled kojem je oduvijek težila. Štikle čine noge dužima, vitkijima i uz njih se svaka žena osjeća posebno. Ali što je s tvrdnjom kako su štikle štetne i ako je to istina koliko su štetne?

Rasprava o štiklama ili cipelama na visoku petu vodi se već dugo, a mnogi se još uvijek ne mogu dogovoriti oko toga štete li cipele na petu zdravlju svake žene. Najnovija istraživanja su pokazala kako nakon samo jednog sata nošenja počinju boljeti noge.

Oko 20% žena s tom se boli susreće ranije i to samo deset minuta nakon što su obukle cipele. Ispitano je mnogo žena, a skoro trećina njih je izjavila kako su ih noge nakon noćnog izlaska toliko boljele da su se vraćale kući bose. Bol je bila toliko neizdržljiva da više nisu znale što da učine.

Ovog puta su se u raspravu uključili i brojni ortopedi koji su potvrdili kako cijeli problem dodatno pogoršava, što žene velik broj puta posegnu za cipelama manjeg broja, a to može dovesti do ozbiljnih oštećenja živaca i kostiju.

Sada nema sumnje kako mnoge žene zbog mode, ali i lijepog izgleda ugrožavaju svoje zdravlje. Danas je važno znati što misle poznati modni kreatori i svjetske zvijezde poput glumica i pjevačica. Ako se jedna od njih u javnosti pojavila sa štiklama, to će drugi dan učiniti žene diljem svijeta.

Zašto su štetne štikle? Problem je što visoke štikle najviše štete leđima, jer žene cijelo vrijeme dok hodaju naginju nazad, što može dovesti do ozbiljnih problema s kralježnicom. Štikle štete i nožnim prstima jer ih stišću, a posljedice nakon nekog nekog vremena mogu zaista biti ružne.

Istina je da se za ljepotu mora trpjeti, ali do koje granice. Pronađite radije zlatnu sredinu i odaberite cipele na petu visine do 5 cm. Spomenuta visina je prihvatljiva, a ako je peta tanka i u njima ćete izgledati lijepo i zavodnički.

Autor: S.Š., Foto: Andresr/Shutterstock