Koliko je sna dovoljno

kada dijete spava

Koliko je sati sna dovoljno da bi se naspavali i nakon toga normalno funkcionirali? Neki će tvrditi da je dovoljno osam sati, drugi će samouvjereno govoriti da je potrebno osam, a neki će reći da to ovisi od čovjeka do čovjeka. Koja je prava istina i koliko čovjeku treba da se naspava?

Istina je negdje između, a na temelju brojnih istraživanja došlo se do zaključka kako količina sna ovisi o tome o kojoj se dobi radi, pa tako ne može vrijediti ista teorija kada je u pitanju mala beba, tinejdžer ili odrastao čovjek.

Godine života su ključ i orijentir prema kojem se treba ravnati kada se nastoji utvrditi koliko je čovjeku potrebno da nakupi sati sna, a da bi kasnije mogao obaviti sve dnevne obaveze.

Potrebno je krenuti od početka. Na temelju nekoliko različitih istraživanja utvrđeno je kako bi male bebe od rođenja pa sve do starosti od tri mjeseca trebale spavati minimalno 14, a najviše 17 sati. Slijedi faza kada su bebe već napunile četiri mjeseca i više im nije potrebno toliko sati, za njih se preporučuje najmanje 12,  a najviše 15 sati sna i tako sve dok ne napune godinu dana.

Kada vaše dijete napuni godinu dana trebalo bi spavati između 11 i 14 sati, a malo starija djeca između tri i pet godina trebala bi biti odmornija uz malo manje sati sna, što iznosi između 10 i 13 sati.

Djeca prije polaska u školu pa sve dok ne napune 13 godina trebala bi spavati između 9 i 11 sati. Nakon što počnu više izlaziti i imati sve više obaveza preporučuje se spavanje između 8 i 10 sati.

Studentima je dovoljno između 8 i 9 sati kao i svima koji obuhvaćaju kategoriju između 24 i 65 godine života. Važno je da se čovjek naspava kako ne bi ugrozio zdravlje i nakupio preveliku količinu stresa, zbog kojeg će se kasnije morati boriti s bolestima.

I dalje vrijedi da neke osobe mogu normalno funkcionirati ako spavaju samo 5 ili 6 sati, ali to ne znači kako to neće u jednom trenutku utjecati na njihovo zdravlje.

Nije jedino zdravlje na što treba računati. Ako ne spavate dovoljno to će se prije ili kasnije odraziti na vašem licu, pa podočnjake više nećete moći sakriti ni uz pomoć korektora. Izgledat ćete starije i iscrpljeno. Pokušajte prikupiti dovoljnu količinu sna kako bi se mogli probuditi odmorni.

Autor: S.Š., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock