Koliko je šećer štetan u prehrani

bijeli šećer

Slatki ugkljikohidrat, rafinirani bijeli šećer je uobičajena supstanca koja se ustalila u svakom kućanstvu. Malo tko od nas uopće razmišlja koliko je on štetan i koliko smo ovisni o njemu. Znamo li uopće gdje se on sve nalazi i koliko ga dnevno unosimo u organizam?

Smatra se da je čak više od 90 % ljudi ovisno o šećeru na isti način kao što možemo biti ovisni o alkoholu, kavi ili nikotinu! Konzumacijom slatkog naše tijelo traži još ne bi li tako održalo umjetnu ravnotežu u tijelu. Tako se vrtimo u krug i non stop tražimo još. Prirodno slatke namirnice koje obiluju mnogim vitaminima i mineralima kao što su suho voće i med, zasijenio je bijeli šećer i izazvao bijelu pošast u svakoj obitelji.

Šećer je jednostavni ugljikohidrat tj. čista saharoza. Nastaje od šećerne trske ili repe, ali radi se o supstanci koja više nema nikakve poveznice s tim biljkama. Bijeli ili rafinirani šećer umjetna je kemijska supstanca u kojoj nema vitamina niti minerala.

Rafinirani šećer jako je štetan za organizam,  a uz to ne postoji nutritivna vrijednost, tako da samim time ne unosimo ništa korisno u tijelo. Može biti iznimno opasan za zdravlje, pogotovo dugotrajnom i čestom konzumacijom. Povezuje se s karcinomom i kiselošću organizma, karijesom, dijabetesom, aknama, debljinom, infarktom, nervozom itd. Glavni problem je i taj što se unosom šećera u tijelo troše zalihe vitamina i minerala i organizam postoje sve slabiji.

Danas postoje mnoge zamjene za bijeli šećer kojima čak možemo povoljno utjecati na zdravlje. Jedna od najraširenijih je svakako med koji tijelo opskrbljuje kalcijem i željezom. Jako dobar izvor čisto prirodnog šećera je i voće koje je puno vlakna, vitamina, minerala i fruktoze. Želju za slatkim možemo zadovoljiti i konzumacijom suhog voća i orašida kao što su bademi, lješnjaci ili indijski oraščići.

Sve više na važnosti dobiva i ekstrakt biljke Stevia. Ona je čak i do 300 puta slađa od šećera, a ne utječe na razinu šećera u krvi pa je pogodna i za dijabetičare. Može se koristiti u obliku praha, tableta ili tekućine.

U trgovinama zdrave hrane može se naći i šećer kokosove palme. On se dobiva iz pupoljaka kokosa, tamne je boje i slatkog karamelastog okusa. Ima nizak glikemijski indeks pa je široko upotrebljiv. Možete ga dodati u deserte ili napitke.

Kombinacijom ovih alternativnih proizvoda možete u potpunosti zamijeniti bijeli rafinirani šećer koji ima jako štetan utjecaj na organizam.

Autor: M.L., Foto: phloen/Shutterstock