Koliko je kava zdrava

šalica kave

Kava je s vremenom postala neophodni napitak bez kojeg ne može mnogo ljudi širom svijeta. Kava je dio jutarnjeg rituala koji je postao puno više, a bez obzira na to još se uvijek ne može tvrditi sa sigurnošću je li kava zdrava.

Prvodene su mnoge studije, a neke među njima su se složile kako je kava štetni napitak koji bi mnogi trebali izbjegavati, dok su ostale studije potvrdile ono što su mislili svi ljubitelji tog čudesnog crnog napitka, a prema kojima kava nije štetna za organizam.

Stvar je u omjeru i koliko se kave pije svaki dan. Pretjerivanje nikada nije bilo dobro, pa tako ni kada je u pitanju svakodnevno ispijanje kave. S najviše 2 do 3 šalice kave na dan svatko može funkcionirati, a sve iznad toga može predstavljati opasnost ne samo za srce nego i za kompletni organizam.

Najnovija istraživanja su potvrdila kako kava u umjerenim količinama ima pozitivan utjecaj na organizam čovjeka. Istraživanje je provedeno na velikom broju ispitanika u dobi između 50 i 70 godina života. Ispitivanje je izvršeno u Sjedinjenim Američkim Državama u suradnji s Nacionalnim institutom za zdravlje ili NIH.

Prema NIH-u nije istina kako kava može naškoditi srcu te povećati kolesterol. Ona je dapače odlična kada je u pitanju poboljšanje cirkulacije i ublažavanje glavobolja do kojih može doći onda kada nastupi slaba cirkulacija u mozgu.

Postoji i jedna loša strana uživanja u ovom napitku. Koliko god to neki ne žele priznati kava s vremenom stvara ovisnost i ako se odluči prestati s ovom navikom, može doći do proširenja kapilara koje uzrokuju glavobolju, a do koje dolazi zbog prestanka konzumiranja kave.

Kava je dobra jer smanjuje mogućnost nastajanja dijabetesa 2, a mnogi su otišli korak dalje i utvrdili kako ublažava Parkinsonovu te Alzheimerovu bolest. Tu je važan ne samo kofein nego i drugi antioksidanti koji se nalaze u toj biljci.

Kava može biti štetna samo kod osoba koja su genetski nasljedili mogućnost kod kojih kofein djeluje duže i razgrađuje se puno sporije. Kod takvih osoba je za očekivati poremećaje u radu srca.

Autor: S.Š., Foto: Kikalishvili Mamuka/Shutterstock