Koliko je bebi potrebno sna

bebine noge

Malene bebe nakon svog rođenja nemaju redoviti red spavanja. Neke muče grčevi pa ne mogu zaspati sve dok im oni ne prestanu, druge idu vrlo rano spavati, a neke vrlo kasno. Nakon par mjeseci bebe stvaraju navike pa se tako uvode i navike spavanja. Roditelji su ti koji stvaraju te navike.

Nakon niza neuspjelih pokušaja, zahvaljujući ustrajnosti postići ćete željeni rezultat. Normalno je da se malena beba budi oko 7 ujutro, ako ide spavati između 20 i 21 sat. Ako na svoje dijete prenesete naviku spavanja u određenom rasporedu, to će za njega postati svakodnevica i znat će razlikovati noć od dana. Kada to uspostavite, više nećete voditi bitku oko spavanja.

Dijete do trećeg mjeseca života stvara rutinu spavanja, a vi ste tu da mu pomognete da je stvori u danom rasporedu. Dijete je noću najbolje uspavati tako što je oko njega tišina i ugašeno svijetlo, kako bi ono znalo da je noć i da je vrijeme za počinak.

Preko dana ga stavljajte spavati uz normalno, dnevno svijetlo. Noću, svijetlo može remetiti djetetov san. Kada se noću budi zbog hrane, nemojte paliti svijetlo jer ćete ga time razbuditi. Poslije šestog mjeseca života dijete će prestati buditi se noću i tražiti hranu.

Djetetov san može remetiti i jaka svjetlost, prljava pelena, glad, previše sna tijekom dana… Prije spavanja spustite rolete kako dijete ujutro ne bi probudila jaka svjetlost. Ako se tijekom noći počinje meškoljiti, nipošto ga nemojte primiti na ruke. Tako ćete ga razbuditi i onda ćete ga morati ponovo uspavljivati. Dovoljno je da ga pomazite jer će ga to umiriti i utonut će u san.

Ako počne plakati, postoji vjerojatnost da je gladno ili da ga nešto muči. Ne uskraćujte mu dnevno spavanje jer time ćete stvoriti efekt razdražljivosti i neispavanosti. Preko noći nije potrebno mijenjanje pelena, osim ako primijetite da dijete muči mokra pelena. Tijekom dana neka vam dijete ima zadnji odmor do 18 sati. Između 20 i 21 sat stavljajte ga na spavanje.

Takvom rutinom spavanja stvorit ćete mu miran san, s ono će ujutro biti sretno, nasmijano i naspavano dijete.

Autor: M.Š., Foto: Nataliya Hora/Shutterstock