Kokosova voda za tijelo

kokos

Ako ste ikada bili u posjetu tropima, onda znate da je kokosova voda njihov zaštitni znak. Izotonična je te bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Radi se o najčišćoj vodi uz običnu vodu.

Smatra se napitkom majke prirode i pomoći će vam ako imate problema s bubrežnim kamencima ili kod prevencije i bolesti raka. Dobro je sredstvo za liječenje mamurluka. Kokosova voda je blagog okusa i niske kalorične vrijednosti. Ona ubrzava metabolizam te tako pomaže kod mršavljenja. Pospješuje rad probave i podiže imunitet tako što štiti od upala. Vraća ravnotežu organizma dovodeći ph vrijednost u idealno stanje. Slična je krvnoj plazmi zbog mnoštva hranjivih tvari pa se koristila i kod liječenja bolesnika tako što se intravenozno ubrizgavala u tijelo.

Kokosova voda sadrži čak četiri puta više kalija nego banane i bitna je za hidratizaciju kože. Kada je koža hidratizirana iznutra, djelovat ćete preventivno i protiv bora. Koristi se i kod ostalih roblema s kožom. Ispijanjem ove slatke tekućine koža postaje mekana, sjajna i glatka. Obiluje citokininima i antioksidansima koji će spriječiti starenje kože. Madonna je konzumira svakodnevno te iz svog iskustva kaže da pomlađuje.

Ne sadrži puno šećera pa je idealna kao osvježavajući napitak nakon treninga. Dat će vam energije, brojne hranjive vrijednosti, a u isto vrijeme ćete biti zdraviji. Ona ne sadrži štetne kemikalije, kofein ili dodatne šećere i konzervanse kojima možete osim energije unijeti i nepotrebne tvari u tijelo. Mogu je piti svi, i djeca. Koristi se često kod pripreme raznih koktela. Dovoljna će vam biti čaša ove hranjive tekućine na dan i vaša će koža zablistati.

Koristi se najviše u Americi, a njezine blagodati na zdravlje i ljepotu otkrile su mnoge hollywoodske zvijezde. Nezamjenjivom je smatraju Demi Moore i Madonna. Sve više se ova slatka tekućina koristi i u Europi tako da je možete naći i u našim trgovinama zdrave hrane.

Bitno je razlikovati kokosovo mlijeko i kokosovu vodu. Kokosova voda je prirodna tekućina koja se nalazi u orahu kokosa dok se mlijeko dobiva iz kokosovog ploda, odnosno preradom iz kojeg se dobiva brašno.

Autor: M.L., Foto: Robert Wetzlmayr/Wikimedia