Koju zdravu, a jeftinu hranu treba uvijek imati u kuhinji

Zdrava, a jeftina hrana, Foto: Ivonne Wierink/Shutterstock

Često se kvaliteta nečega poistovjećuje s visokom cijenom. Međutim neke od najzdravijih namirnica su jako jeftine i svima dostupne. Zašto ih ne biste uvijek imali u svome domu i koristili na različite načine u svakodnevnoj prehrani.

Evo par savjeta što biste svakako trebali češće koristiti:

Zob: zob ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Za čovjekovu ishranu vrlo je važna pošto ima veliku hranjivu vrijednost i mnogo masti, a po količini bjelančevina zob je najhranjivija žitarica. Zobene pahuljice kuhajte 2-5 minuta, jer se u tom intervalu ne gubi ništa od hranjivih vrijednosti i započnite jutro sa zdravim doručkom.

Jaja:  jedan on najjeftinijih izvora proteina, prepuni su antioksidansa i uopće ne sadrže mnogo masti. Bjelanjak jajeta smatra se idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Jaja su nadalje odličan izvor kolina, luteina, željeza, biotina itd.

Kelj: zeljasto zeleno povrće, u zadnje vrijeme u središtu pozornosti zbog zdravstveno vrijednih fitokemikalija. Ova namirnica je siromašna kalorijama, ali izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Od minerala izvrstan je izvor mangana, kalija, željeza i magnezija. A vitamina C u sirovom kelju ima 120 mg ili 200% od preporučenog dnevnog unosa.

Krumpir:  iako se mnogo puta čuje kako  krumpir (čips, pomes frites)  spada u nezdravu hranu, malo se zna o njegovim blagodatima. Ako krumpir pojedemo sa njegovom korom napunili smo se vitamina C za jedan dan. Osim toga dragocjen je izvor energije i ugljikohidrata. Sve što treba kod krumpira je pripremiti ga na pravi način bez mnogo ulja i masti.

Jabuka: plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su u minimalnim količinama. Jabuka je izvor pektina (netopivo vlakno) pa je neizostavna za svaku dijetu, jer pektin bubri u doticaju sa vodom i stvara osjećaj sitosti.

Banana: voće poznato već 4000 godina, bogato kalijem i mineralima koji pomažu normalizaciji krvnog tlaka, radu stanica, živaca i mišića. Banane su bogate vlaknima, a sadrže i magnezij, kalcij, fluor, željezo, cink, a nepresušan su izvor beta karotena, vitamina grupe B, te vitamina C i E.

Brokula: uz makronutrijente, brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala – vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija.

Foto: Ivonne Wierink/Shutterstock