Koji su zdravi ugljikohidrati

žitarice s jagodama

Ako želite izgubiti kilograme nikako ne bi smjeli ići na dijetu s malim udjelom zdravih ugljikohidrata jer hrana koja sadrži škrob je vrlo važna u procesu izgradnje mišića, proizvodnje energije i potrebna je moždanim vijugama. Koliko god proteini izgrađuju mišiće oni ne mogu omogućiti mišičav izgled. Nakon svakog treninga su potrebni zdravi ugljikohidrati jer se lanci kisika, ugljika i vodika razgrađuju u glukozu koja je osnovno pogonsko gorivo.

Zdravi ugljikohidrati moraju biti dio prehrane jer potpomažu probavi, bore se protiv infekcija, snižavaju krvni tlak, osnažuju mozak, razveseljuju osobu, pobjeđuju rak, stabiliziraju razinu šećera, povećavaju izdržljivost, potpomažu oporavku mišića i vode brigu o kosi.

Prehrana s malim unosom ugljikohidrata uzrokuje iscrpljenost, zatvor i loš zadah. Zdravi ugljikohidrati su jedini izvor vlakana, a najbolja namirnica protiv zatvora je mekinja.

Ako u prehrani fali ugljikohidrata uzrokuje se povišenje razine kortizola, a hormon stresa šteti ljudskom imunološkom sustavu. Kako bi osnažili imunološki sustav savjetuje se konzumirati što više slatkih krumpira.

Meso uzrokuje povišenje krvnog tlaka, a biljna hrana ga snizuje. Cjelovite žitarice snižavaju krvni tlak, a visoki tlak se najbolje može sniziti uz pomoć kvinoje.

Niskom razinom šećera u krvi se snižava razina glukoze u mozgu, a to pak uzrokuje osjećaj slabosti i smušenost. Bogato bobičasto voće smanjuje oksidativna oštećenja mozga zbog čega je smoothie od borovnice odličan za pomoć kod koncentracije.

Triptofan je jedna od esencijalnih masnih aminokiselina koja podiže razinu serotonina zbog kojeg se osoba osjeća fantastično. Triptofan se nalazi u siru, jajima i puretini. Ta hrana se mora kombinirati s hranom koja je bogata ugljikohidratima.

Probiotički jogurt i brokula su odlični u borbi protiv raka, jer su dobre bakterije odlične u kombinaciji s ekstraktom brokule koji je odličan u borbi protiv raka.

Tijelo skladišti neiskorišteni šećer poput glikogena u mišićima i jetri, a sve ostalo pretvara u salo. Namirnice koje sadrže nisku razinu ugljikohidrata poput grahorice, zobi i kruha od cjelovitog zrna su odlične za zdravlje organizma. Ako se osoba bavi intenzivnim treninzima, savjetuje se da nakon treninga obavezno konzumira jednu bananu.

Autor: A.Z., Foto: oephotostudio/Shutterstock