Koji su simptomi ovulacije

test na trudnoću

U fazi ste da pokušavate zatrudnjeti i želite znati kako vam se ponaša tijelo. Naravno želite znati kada imate ovulaciju kako bi imali odnose i kako bi oni konačno rezultirali trudnoćom. Svaka žena je drugačija i smatramo kako nema generalnih stavki po kojima se svi možemo ravnati.

No unatoč tome postoje neke smjernice kojih bi se svaka žena trebala držati. Tu prije svega mislimo da žena mora poznavati svoje tijelo, odnosno treba znati koliki su joj ciklusi. Postoji velik broj onih koji nisu sigurni kada ovuliraju.

Problem proizlazi iz toga da menstruacije nisu redovite i stoga je nemoguće računati plodne dane recimo na temelju kalendara. Želite li znati koji su simptomi ovulacije mi vam možemo pomoći.

Razumijevanje menstrualnog ciklusa prvi je korak prema željenom rezultatu. Ne morate biti stručnjak, ali dovoljno je poznavanje svog tijela. Dakle da vam stvari budu malo jasnije možemo krenuti od trenutka kada ste dobili menstruaciju.

Period od prvog dana menstruacije do ovulacije se zove folikularna faza. Faza od ovulacije do kraja tog perioda zove se luteinska i traje od 12 do 16 dana. To je obično vrijeme kada možete računati na plodnost, odnosno da će doći do samog začeća.

Pouzdani znak kada ovulirate je bol koja se javlja u donjem dijelu trbuha. Neke žene to opisuju kao lagane grčeve koje osjećaju za vrijeme menstruacije. Međutim treba imati na umu kako se bol ne javlja kod svake žene, ona ovisi o organizmu.

Drugi simptom je bazalna temperatura. Da bi se mogli osloniti na ovaj znak savjetujemo da svakodnevno mjerite bazalnu temperaturu i to toplomjerom predviđenim baš za to. Kada primjetite da vam raste temperatura to je znak da ovulirate. Kod žena koje uspiju zatrudnjeti temperatura ostaje povišena.

Cevikalna sluz još je jedan od pokazaelja vaše ovulacije. Nju isto tako treba pratiti. Ona se mijenja s promjenama vaših hormona u tijelu. Prvo postane suha, zatim je ljepljiva, kremasta prije nego što postane rastezljiva.

Tada nastupa plodnost, a boja sluzi pomalo podsjeća na sirovi bjelanjak. Od ostalih znakova koji se mogu pojaviti su osjetljive i bolne grudi, pojačano osjetilo mirisa, povećan libido i povećana razina energije.

Autor: S.Š., Foto: Diego Cervo /Shutterstock