Koji su problemi skenera

problemi skenera

Skeneri, pisači kao i sve druge mehaničke naprave mogu se blokirati ili zaglaviti, a kao i svi drugi uređaji izloženi su problemima ne samo s kompatibilnošću nego vezom i softverom. Koji su najčešći problemi skenera i mogu li se riješiti bez stručne pomoći?

Skener je uključen, ali ne želi skenirati? Potrebno je provjeriti ima li struje te svijetli li lampica? Ako se radi o uređaju koji je kombinacija pisača i skenera, prvo treba provjeriti radi li pisač te je li uređaj priključen na struju.

Nakon toga je potrebno provjeriti postoji li veza s računalom, a to je moguće provjeriti tako što će se spojiti uređaj s USB kablom koji treba uključiti u drugu utičnicu od USB-a. Računalo treba isključiti i uključiti te ponovno pokušati skenirati određeni dokument.

Brojni skeneri opremljeni su fizičkim zasunom i bravom za transport. Fizički zasun je odgovoran za zaključavanje ležišta skenera, pa je dobro provjeriti je li uređaj uopće otključan.

Savjetuje se preuzimanje i instaliranje upravljačkog programa “Drivera” kako bi se korisnik mogao uvjeriti prepoznaje li računalo skener i komunicira li s njime.

Što ako je ogrebena površina skenera? Bilo bi dobro proći noktom preko površine kako bi se utvrdilo koliko je duboka ogrebotina. Ako nokat zapne ogrebotina je nažalost preduboka da bi se mogla popraviti.

Prije nego se krene u popravak treba utvrditi radi li se o plastičnoj ili staklenoj površini skenera. Plastičnu površinu treba nježno obrisati vlažnom krpicom koja ne ostavlja dlačice, osušiti te nakon toga izgladiti uz pomoć gumice za brisanje.

Ukoliko ogrebotina nije previše duboka, a radi se o površini od stakla, ogrebotina se može izgladiti uz pomoć blagog abrazivnog sredstva. Poslužit će i pasta za zube kao i komplet za popravak ogrebenog stakla na naočalima.

Ogrebotina se može izgladiti i uz pomoć paste za zube. Pastu je potrebno nanijeti na ogrebotinu i ukloniti višak te pustiti da se pasta osuši i stvrdne. Pastu potom treba obrisati i ispolirati čistom krpicom koja ne ostavlja dlačice.

Potrebno je malo sreće, ali i upornosti kako bi ogrebotina nestala, a ponekad će biti potrebno ponoviti postupak nekoliko puta kako bi se došlo do željenog rezultata.

Autor: S.Š., Foto: ostill/Shutterstock