Koje su posljedice nespavanja

neispavana osoba

Jeste li i vi spavalica koja se svaki vikend voli rastezati po krevetu i ne izlaziti prije podneva? Spavanje je zdravo i potrebno, a smatra se kako je najbolje spavati između 6 i 8 sati. Tako se zadovoljavaju sve potrebe organizma.

Nažalost za sve one koji imaju problema s nespavanjem pokazalo se da posljedice mogu biti ozbiljnije ako se ne počnu rješavati na vrijeme. Nespavanje može u velikoj mjeri utjecati na zdravlje čovjeka i onemogućiti ga u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Kako ćete najbolje znati jeste li naspavani? Ako tijekom dana primijetite da ste umorni i da vam nedostaje energije, znači da broj sati koliko ste spavali noć prije očito nije bio dovoljan. To samo dokazuje kako je kod nekoga potrebno oko 9 sati sna, dok neki pojedinci mogu funkcionirati i sa 6 sati. Djeca bi morala spavati više.

Postoje mnoge posljedice nespavanja, a među njima se spominju stres i tjeskoba. Stres može biti jedan od uzroka nespavanja te posljedica. Svaka osoba koja iza sebe ima već poveći broj neprospavanih noći, ne osjeća se dobro i izložena je većoj količini stresa nego ostali.

Takve su osobe iscrpljene i nerzvozne i zato nije čudno ako već nakon kratkog vremena izgube živce. Pokušajte pronaći uzrok zašto se ne možete naspavati i krenite prema rješavanju problema.

Nespavanje može uzrokovati smanjenu kocentraciju i probleme s pamćenjem. Sigurno nije ugodno kada ste na poslu i ne možete ga obavljati 100%, jer se jednostavno ne možete usredotočiti na ono što se nalazi pred vama. Gubitak kratkotrajnog pamćenja još je jedna posljedica nespavanja.

Smanjena sposobnost upravljanja bilo kojim vozilom može predstavljati pravu opasnost za svakog čovjeka. Osjetite li kako vam nedostaje sna nemojte sjedati za volan i izbjegavajte duge vožnje kako vam se ne bi dogodilo da zaspete za volanom.

Pokušajte pronaći razlog zašto ste toliko nemirni i zbog čega vam san ne dolazi na oči. Prvi korak prema boljem životu je trenutak kada ćete moći reći kako ste se napokon mogli naspavati.

Autor: S.Š., Foto: 9nong/Shutterstock