Koje su opasnosti u kućanstvu

bojanje zidova

Nažalost, jedna je od loših karakteristika čovjeka da se zamisli tek onda kad bude prekasno.

ZAPAMTITE:

PODOVE ne smijete prej ako ulaštiti voskom. Bolje je da se manj e sjaje, ali da je i manj a vj eroj atnost da ćete pasti ili poskliznuti se.

SAGOVI I PROSTIRAČI neka dobro priliježu na pod kako se nitko ne bi na njih okliznuo, a to ćete postići tako da ih čv rsto zalij epite. Morate, naime, znati da su podvinuti uglovi sagova ili nabori na sagovima vrlo opasni za vaše noge i zato se pobrinite da ih uvijek poravnate.

DOBRIM OSVJETLJENJEM spriječit ćete da vaši ukućani i gosti ne padnu ili ne posrnu. To je razlog da se morate pobrinuti da vam sve stepenice, predvorja i stubište, a kada treba podrum i tavan budu dovolj no osvijetljeni.

KADE I TUŠ-KADE moraju imati rukohvate ili rebraste gumene uloške da se netko ne posklizne, a to se posebno često dešava starijim ljudima.

ZA VRIJEME KUPELJI U KADI ne smijemo doći u kontakt s električnom grijalicom, jer postoji opasnost od strujnog udara. Grijalicu treba držati što dalje od vode i dohvata ruke.

BENZIN ne smije biti izložen toplini i zraku, nego ga treba spremiti na hladnom i tamnom mjestu, jer čak i direktne sunčane zrake, ako padaju pod izvjesnim kutom, mogu dovesti do zapaljenja.

OSTATKE BENZINA ne bacaj te u otpad, niti ih ispirajte vodom, jer se benzin ionako ne otapa u vodi. Najbolje ga je pustiti da izvjetri na svježem zraku. Vrlo je opasno u vodu za pranje rublja dodati benzin, čak i u malim količinama.

TELEVIZIJA PREDSTAVLJA OPASNOST ZA OČI, ako se ne držimo izvjesnih pravila. Prije svega, televiziju je najbolje gledati iz udaljenosti od cca 2,50 m. Osim toga, treba uz sam televizor, ili još bolje iza ekrana, postaviti svetiljku da oči ne trpe od promjene gledanja iz svjetla u tamu.

RADNA ODJEĆA mora biti udobna i sigurna. Neprikladne su cipele s visokim petama, otvorene cipele ako nisu dovoljno stabilne, preuske ili predug ačke suknje. I kućne haljine i kućni kaputi opasni su zato što se lako njime zapne pa se može pasti .

ZA ČIŠĆENJE PROZORA, skidanje i vješanje zavjesa te dohvatanje predmeta koji se nalaze visoko u ormaru upotrebljujte isključivo sigurne ljestve za domaćinstvo kojima stepenice nisu kliske. Samo se po sebi razumije da pri čišćenju prozora nećete stati na prozorski okvir.