Koje namirnice su najbolje za kožu

zdrava prehrana

Promjene na koži, kosi i noktima stvaraju stres, tjelesni napor, oscilacije hormona i genetska sklonost. U nastavku vam donosimo neke od namirnica koje će pomoći kod neizbježnih promjena na tijelu.

Koža

 1. Ako imate suhu kožu, znači da vam nedostaju vitamini E i A te da trebate jesti namirnice poput orašastih plodova, sjemenki, plave ribe i zelenog lisnatog povrća.
 2. Crvenkasta i masna koža će nastati ako vam nedostaju vitamin B i cink, a da bi joj pomogli trebali bi konzumirati crveni grah, plavu rinu, crveno meso, sir parmezan, kamenice i jetra.
 3. Ako vam se koža na usnama ljušti i puca, znači da vam nedostaje vitamina B12, koji možete nadoknaditi konzumirajući nemasno meso, niskomasne mliječne proizvode, avokado, zeleno lisnato povrće, sezam, plavu ribu, cjelovite žitarice i lanene i bučine sjemenke.
 4. U slučaju da ste zadovoljni svojom kožom, jedino što vas muči je pucanje kože u kutovima usana, znači da vam fali željeza, te vitamina B6 i B2, koje možete nadoknaditi konzumirajući mliječne proizvode, jaja, cjelovite žitarice, meso, zeleno lisnato povrće i crveno meso.
 5. Koža koja se ljušti na tjemenu može biti rezultat gljivične infekcije, ili se samo javlja dok ste pod stresom, liječiti ju možete tako da dodate dvije kapi ulja čajevca u blagi šampon, i izbjegavajte konzumitati začinjenu i ljutu hranu, piti šampanjac i bijelo vino.

Kosa

 1. Za zdravu i lijepu kosu konzumirajte namirnice poput češnjaka, graha, oraha, cikle, đumbira, luka, mladog luka, sezamovih sjemenki, cjelovitih žitarica, pastrve, celera, lososa i morskih algi.
 2. Doručkujte bjelančevine poput nemasnog sira u kombinaciji sa kruškama, jabukama i bananama.
 3. Nemojte pušitiZa gustu i čvrstu kosu konzumirajte namirnice poput sjemenka, plave ribe i orašastih plodova.
 4. Manje jedite duboko prženu i slanu hranu.

Nokti

 1. Za zdrave i lijepe nokte ružičaste boje umjereno pijte alkohol i kavu.
 2. Pijte puno voćnih sokova od mrkve, jabuke ili krastavaca.
 3. Za protok energije konzumirajte crno grožđe i bobičasto voće.
 4. Za sjaj noktiju konzumirajte cvjetaču, kupus i brokulu.
 5. Nokti vole hranu poput mahunarki i povrća.
 6. Kako bi očuvali lijepe nokte pijte manje gaziranih pića.
 7. Za tanke i lomljive nokte konzumirajte vitamine B skupine.
 8. Jedite plavu ribu najmanje jednom tjedno.

Sada kada smo vam otkrili koje namirnice je najbolje konzumirati za kožu, kosu i nokte, jedino što vam ostaje je pridržavati se toga i ubrzo ćete vidjeti rezultate.

 

Autor: A.Z., Foto: Robyn Mackenzie/Shutterstock