Koja su pravila sretne obitelji

pravila sretne obitelji

Koja su pravila sretne obitelji? Imati sretnu i zdravu obitelj je želja svakog pojedinca. Umjesto želje, ponekad je potrebno uzeti stvar u svoje ruke i učiniti svoju obitelj sretnom. Za sreću je ponekad zaista potrebno malo i za nju nije potrebno nikakvo bogatstvo niti mudrost.

Kao i u svakoj obitelji, razdori i svađe su nažalost česti i dio svakodnevice. Najčešći problemi su osim novca, ne pomaganje u kućanstvu, nesudjelovanje u aktivnostima što se tiče članova obitelji, preusmjeravanje svih obaveza na jednu osobu…

U patrijarhalnim i staromodnim obiteljima žena je ta koja snosi najveći broj obaveza, njezin je zadatak da se brine o djeci, kućanstvu, a muškarac je taj koji donosi novac u kuću. No, vremena se mijenjaju i “takve” uloge su prošlost.

U današnjem, modernom životu, uloge su podijeljene i muškarac i žena jednako sudjeluju u svim aktivnostima, što se tiče obitelji. Barem bi tako trebalo biti u obitelji. Jednostavno nije pravedno da žena ima sve obaveze, a da muškarac samo radi.

Kako bi obitelj bila sretna i zadovoljna nužno je da sudjeluju svi zajedno i jednako u svim ulogama. Obavezna je raspodjela poslova i jednaka briga oko djece.

Takvim primjerom skladne obitelji u kojoj vlada jednakost, prenijet ćete na svoju djecu primjer jedne sretne i skladne obitelji. Vi ste primjer svojoj djeci i to nemojte zaboraviti. Najvažnije je da se trudite i održavate svoju obitelj sretnom i zadovoljnom.

Redovito izjavljujte ljubav svojim članovima, obasipajte ih pažnjom i ljubavi. Neka znaju da su vam bitni u životu i dajte im do znanja koliko vam znače. Svaka sretna obitelj ima svoju obiteljsku tradiciju. Imajte ju i vi. Ako ne možete zbog obaveza svaki dan zajedno ručati, večerajte zajedno.

Neka vam nedjelja bude posebna, taj dan neka bude za vašu obitelj. Ručajte zajedno, provedite kvalitetno zajedničko vrijeme. Smijte se zajedno, dijelite sretne trenutke, idite zajedno na putovanja, svaki slobodni trenutak neka bude za vašu obitelj.

Neka vam brak bude svetinja. Svojim sretnim brakom, ispunjenim ljubavlju, poštovanjem, povjerenjem i tolerancijom budite primjer djeci i okolini. Nikada ne stavljajte prijatelje ispred obitelji, jer obitelj mora biti na prvom mjestu. Svoju djecu morate naučite da je normalno da ima prijatelje, ali da je obitelj ona koja je najvažnija i koja je prioritetna.

Autor: M.Š., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock