Koja su pravila nepušenja

prestanak pušenja

Prestanak pušenja jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Važno je što prije se riješiti loših i štetnih životnih navika. Ovisnost o cigaretama jedna je od najučestalijih i najopakijih ovisnosti.

Ovisnost o pušenju smatra se  većom i gorom ovisnosti nego što je ona o heroinu jer je se teško riješiti, a uz to je i zakonita. Prestanak pušenja dovodi do važne zdravstvene i dugoročne koristi za svakog pojedinca koji je nekada bio ovisan o cigaretama.

Zašto neki ljudi postaju ovisni o pušenju? Kada nikotin dođe do mozga, u glavi vam se odjednom počne vrtiti i osjećate se budno i potaknuto. Zbog nikotina srce počinje brže kucati, tako da tijelom u minuti prođe više krvi.

Slijede zlatna pravila nepušenja koja će poboljšati kvalitetu svake osobe. Ako radite na djetetu i želite proširiti svoju obitelj, bilo bi dobro da prestanete pušiti tri mjeseca prije nego što krenete planirati i to ne samo žene nego i muškarci.

Kada ste u blaženom stanju nikako ne bi bilo dobro da nastavite s nezdravim navikama i nastavite s pušenjem. Duhan može označavati put prema drugim drogama, pa tako i prema kanabisu. Kako bi se smanjio rizik obolijevanja dojenčeta ne bi smjeli držati dijete u naručju dok pušite.

Za sve one koji još uvijek ne mogu odoliti toj lošoj navici mogu pokušati sa cigaretama koje u sebi nemaju visok postotak katrana. Nikako nemojte popušiti cigaretu sve do filtra jer se tamo nalazi najveća količina koncentrirane kancerogene tvari.

Za sve ovisnike koji još uvijek ne namjeravaju prestati bilo bi dobro da ne puše više od 5 cigareta na dan. Zanimljivo je kako mnogi shvate da je prestati pušiti bilo lakše nego što su mislili. Zato brojni bivši ovisnici požele da su to učinili ranije.

Prestanak pušenja zahtijeva jaku volju svakog pojedinca i želju za prestankom. Psiha je ovdje najvažnija i zato ne treba zanemariti karakter bilo kojeg čovjeka. Prestanite na vrijeme s lošim navikama.

Autor: S.Š., Foto: ansar80/Shutterstock