Koja su očekivanja u drugoj trudnoći

očekivanja udrugoj trudnoći

Druga trudnoća je priča za sebe i možda će vam se uvelike razlikovati od prve, a možda će biti ista kao i prva. Pripremite se na iznenađenja. Prva trudnoća je posebna, jer sve prolazite prvi put, prvi put osjećate udarce, lupkanja i zato su ti trenuci neprocjenjivi.

Kod druge trudnoće znate što vas više manje čeka, no ona može teći puno drugačije, pa ćete se s nekim stvarima možda prvi put susresti.

Nemojte se iznenaditi ako vam trudnoća teče drugačije i ako vam sam porođaj prođe drugačije. U prvoj trudnoći željno iščekujete prve pokrete, čeznete za otkrivanjem spola, jedva čekate primiti svoju bebu, dok ste u drugoj puno opuštenije.

Ponekad je strahove i strepnju teško otkloniti, bez obzira koja je trudnoća, to ovisi od majke do majke. Ako se osjećate zabrinuto kako će vaše prvo dijete prihvatiti drugu bebu, kako ćete uskladiti sve obaveze, to je normalno.

Kada se beba rodi sve se nekako posloži na svoje mjesto i sva ova briga biti će vam uzaludna. Možda vam je kroz glavu prošla misao hoćete li drugo dijete moći voljeti kao prvo, jer svoje prvo dijete volite neizmjerno i nepojmljivo vam je da možete nekoga voljeti kao svoje prvo dijete.

Naravno da ćete ga voljeti i to jednako, čim ga ugledate ispunit ćete se neizmjernom ljubavi. Većinom je druga trudnoća puno napornija, jer osim tegoba, obaveza, imate brigu i oko prvog djeteta.

Postoji mogućnost da ćete se susresti s trudničkim tegobama, koje niste imali u prvoj trudnoći. Možda će vam trbuh biti veći nego u prvoj trudnoći, možda vam se jave proširene vene, otečenost, itd.

Tegobe nećete moći nikako izbjeći. Žene su često u prvoj trudnoći zabrinutije jer ne znaju sto ih čeka i kako prepoznati simptome kada nešto nije dobro, kako prepoznati lažne trudove od pravih, kako disati tijekom porođaja, hoćete li moći izdržati, kako će izgledati vaša beba…

Muči vas mnogo toga, a nemate odgovora. Druga trudnoća je po mnogim pitanjima opuštenija, ali uvijek postoje pitanja, koje ćete dobiti onda kada rodite.

Autor: M.Š., Foto: grublee/Shutterstock