Koja je dijeta najzdravija

meso i povrće

Svaka osoba bi morala paziti da ima zdrave životne navike, a koje podrazumijevaju raznoliku hranu iz pet prehrambenih skupina. Uz pravilan način života ili konzumiranje važnih namirnica moguće je i mršavljenje, bez opasnosti da ćete naškoditi svom zdravlju.

Da biste uspjeli izgubiti kilograme važno je da smanjite unos kalorija do 7.000 kalorija na tjedan, a to znači manji unos između 500 i 1.000 kalorija što se odnosi na dnevnu potrošnju.

Količinu kalorija koju ste dosada unosili možete smanjiti zamjenom visokokalorične hrane onom manje kaloričnom. To se odnosi na namirnice kao što su povrće, nerafinirani ugljikohidrati i voće. Ne zaboravite na pojačanu tjelesnu aktivnost. Osim vrste hrane morate pripaziti i na količinu koju unosite u organizam.

Riba, meso i ostale zdrave namirnice

Važno je obogatiti prehranu namirnicama koje imaju proteine te obiluju željezom, selenom, cinkom i vitaminom B. Bilo bi dobro kada bi konzumirali ribu dva puta na tjedan, a neka jedna od njih bude bogata omega 3 masnim kiselinama.

Ne treba zaboraviti na hranu koja je bogata ugljikohidratima poput kruha i riže. Ona je važna jer svakog čovjeka opskrbljuje energijom i potrebnim nutrijentima poput vitamina B i željeza. To moraju biti nerafinirani ugljikohidrati koji imaju mnogo vlakana. Zbog njih ćete duže vremena osjećati sitost i moći ćete kontrolirati glad.

Voće i povrće

Voće i povrće su nezaobilazni jer osiguravaju dovoljnu količinu nutrijenata poput minerala i vitamina. Zdrava prehrana je ona koja u sebi sadrži visok udjel voća i povrća koji su bogati vodom i mogu kontrolirati unos kalorija.

Važno je da osigurate pet porcija voća i povrća, a svaka porcija može imati do 80 g te uključivati smrznuti i sušeno voće i povrće ili svježe i kuhano.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Hrana koja u sebi sadrži mlijeko, jogurt i sir važna je zbog količine kalcija koju pruža te vitamina i minerala. Ako želite uživati u finim namirnicama i pritom ne imati problema s viškom kilograma, bilo bi dobro kada bi birali proizvode koji u sebi nemaju toliko postotak masnoće. Svaki dan bi trebali poijesti do tri porcije.

Izbacite iz prehrane slatkiše i grickalice, a ako ne možete bez slatkih napitaka, pokušajte umjesto njih konzumirati čaj bez šećera ili voćni sok. Alkohol bi trebalo smanjiti ili izbaciti jer sadrži oko 7 kalorija po jednom gramu.

Slatkiši pored masnoća sadrže i šećere, a tu ulaze kremasti namazi, kolači, čipsevi, čokolade. Sve navedene namirnice bi morali smanjiti na najmanju razinu.

Kako bi bili sigurni da nećete imati problema s viškom kilograma i pritom se zdravo hraniti te pružiti organizmu sve što mu treba, važno je da pripremate obroke od svježih namirnica.

Foto: Gregory Gerber/Shutterstock