Knjige za djecu

male knjige

Knjige su vrlo važne za pravilan razvoj djeteta, pa smo vam pripremili koje knjige su za koji uzrast djeteta, od njihove najranije dobi. U nastavku vam donosimo odgovarajuće knjige koje prate razvoj djeteta, a koje bi svaki roditelj trebao ponuditi svome djetetu.

Od 5 do 9 mj djeteta, potrebne su mu knjige sa kratkim pjesmicama ili sa uspavankama, koje će sadržavati različite opipe, i koje su prilagođenog materijala, koje dijete može stavljati u usta. U ovoj dobi dijete predmete hvata pogledom, te istražuje svijet kroz dodir i okus u ustima. U ovoj dobi treba početi uvoditi rutinu čitanja, pa je najbolje da mu istu priču čitate svaku večer prije spavanja.

Sa 12 mj je djetetu vrlo važan kontakt sa odraslom osobom, pa je poželjno da mu čitate svakog dana knjigu koja treba sadržavati tekstove o svakodnevnim situacijama koje dijete počinje razumjeti i koja treba imati životinje koje dijete raspoznaje. Knjiga u ovoj dobi treba biti laka za gledanje i čvrsta.

Sa 15 mjeseci knjige trebaju biti čvrste, te pune jednostavnih rečenica koje će dijete lako pamtiti, a s vremenom će ih polako početi i izgovarati. Bitno je da izražajno čitate svome djetetu u ovoj dobi, jer će ono pratiti tekst pomoću vaših grimasa lica.

Sa 18 mjeseci je djetetu bitno da se knjiga sastoji od tema o životinjama, djeci i stvarima iz svakodnevnog života. Čitajući mu knjigu sa ovim sadržajem, dijete će bolje upoznavati svijet koji ga okružuje.

U drugoj godini dijete voli slušati priče u kojima glavnu ulogu imaju likovi koji ih podsjećaju na njih, te koji će ih učiti životu oko njih. Jednako tako u ovoj dobi je djeci bitan smijeh, pa će im priče koje ih nasmijavaju, biti najdraže. Donosimo vam listu 100 najpopularnijih dječjih bajki i priča.

Od 2,5 godine, pa nadalje djeci će najviše odgovarati priče sa likovima sa kojima se mogu poistovjetiti, te likovi koji su puni mašte i avantura. Tekstovi za ovu dob trebaju biti jednostavni, kako bi ih dijete moglo izgovarati i kako bi ga poticali na samostalno čitanje. Znati ćete da je knjiga odlična za djetetov uzrast, ukoliko će dijete samo završavati vašu započetu rečenicu.

Kada djeca krenu u školu, polagano ćete morati prestati brinuti oko toga što im dati da čitaju jer polako će te odluke moći donositi sami, a utjecaj na izbor svakako će imati i lektire koje će dobivati u školi. Neke od tih lektira bit će lijepa djela iz kojih će naučiti puno vrijednih životnih lekcija, a to su djela kao Mali princ, Charlie i tvornica čokolade, Životinjska farma, Divlji konj itd.

Autor: A.Z., Foto: Poznyakov/Shutterstock