Klimakterij

klimakterij
Klimakterij, Foto: dean bertoncelj/Shutterstock

To je prijelazno vrijeme u životu žene kad nastupi promijenjena ili smanjena funkcija jajnika zbog promjene u izlučivanju ženskih spolnih hormona. Ta promjena nastupa kod žena najčešće između 45 i 50 godina, ponekad i ranije, a rjeđe kasnije.

Klimakterij isto tako možemo definirati kao prirodnu promjenu koja se odvija u tijelu žene, a koja označava prijelaz iz jedne faze u drugu. Tu se najviše misli na prijelaz iz plodne u neplodnu fazu.

Iako se radi o onom dijelu života koje sa sobom nosi određene negativne posljedice, ne može se reći da se radi o bolesti. Za ženu jednostavno nastaje promjena u životu s kojom se mora naučiti nositi.

Najčešće se klimakterij očituje u promjenama u obliku neurednih, pojačanih ili manje obilnih menstruacijskih krvarenja, te kraćim ili duljim izostancima menstruacija. Žene imaju često smetnje u obliku valova topline, znojenja, nervoze i drugih psihičkih smetnji, lupanja srca, podrhtavanja i osjećaja trnaca u prstima.

Takve smetnje mogu se vrlo uspješno liječiti hormonskim preparatima i sredstvima za smirenje. U to vrijeme vrlo je važno odlaziti na redovne preglede liječniku, jer bi se zbog nepravilnih krvarenja uvijek moglo pomisliti i na mogućnost postojanja tumora ženskih spolnih organa. Mnoge žene prolaze tu fazu bez većih smetnji.

Želite li kroz novonastale promjene proći bez većih poteškoća najbolje bi bilo kada bi na svoj jelovnik uvrstili pahuljice, nemasno mlijeko, med i naravno zeleni čaj. Isto tako obogatite prehranu jagodama, pistacijem i limunom.

Foto: dean bertoncelj/Shutterstock