Kijev, povijesno i kulturno središte

kijev

Znamo da se Kijev ne čini baš kao neka destinacija, ali ako malo bolje razmislite, stvarno ga vrijedi posjetiti. Kijev je glavni i najveći grad Ukrajine, a smjestio se u središnjem sjevernom dijelu Ukrajine na rijeci Dnjepar. Grad prema zadnjem popisu stanovništva broji oko oko 2,6 milijuna stanovnika.

No, ne treba znemariti brojku od oko 300.000 ljudi koji privremeno borave u ovom gradu, naravno da mislimo na studente i radnike koji dolaze iz drugih krajeva Ukrajine, Europe i svijeta tako da kad malo bolje pogledamo njegova stvarna brojka se kreće oko 3 milijuna stanovnika.

Kijev predstavlja industrijsko, trgovačko i kulturno središte ne samo Ukrajine već i Europe. Naime grad obiluje raznim muzejima, kazalištima. Može se reći kako Kijev predstavlja važno povijesno i kulturno središte svih istočnih Slavena.

Ako se odlučite na putovanje u Kijev tada svakako obiđite sljedeće destinacije: Nacionalnu filharmoniju, Operu, Zoološki vrt, Palaču Mariyinsky, Zgradu parlamenta Ukrajine, Crkvu sv. Andrije, Grobnicu nepoznatog vojnika, Katedralu Sv. Sofije, Katedralu Sv. Vladimira, Kip Bogdana Khmelnitskog, Kip domovine, Muzej Černobil, Muzej Mikhail Bulgakov, Nacionalni muzej umjetnosti Ukrajine, Planetarij Kijev…

Foto: Seiko/Wikimedia