Kavitacija, bezbolno uklanjanje masnog tkiva

Kavitacija, Foto: Art_Maric/Shutterstock

Kavitacija je postala popularna u zadnjih nekoliko godina, a predstavlja postupak u kojem se putem ultrazvučnih frekvencija razbija masno tkivo. Za razliko od liposukcije, kavitacija je nekirurški tretman kojim se uklanjaju masne naslage. Namijenjen je ciljanom uništavanju masnog tkiva na trbuhu, bedrima, stražnjici i ostalim dijelovima tijela.

Ultrazvukom se razbijaju masne stanice, a masnoća iz njih se izlijeva u međustanične prostore. Valovi djeluju tako da oštećuju membrane adipocita, membrana postaje porozna i otpušta masnoće.

Masnoća se po okolnim stanicama razlijeva u obliku triglicerida. U međustaničnom se prostoru trigliceridi razgrađuju na glicerol i više masne kiseline. Glicerol odlazi u krvotok dok se masne kiseline razgrađuju u jetri.

Kada se razgradi u jetri, u organizmu i dalje kolaju lipoproteini koji se moraju razgraditi fizičkom aktivnošću. Dakle, odlučite li se za tretman kavitacijom, obavezno se morate prihvatiti i neke fizičke aktivnosti kako bi proces bio uspješan.

Broj ponavljanja ovog tretmana ovisi od osobe do osobe. Ovi su tretmani skupi pa je preporučljivo da se držite propisane dijete i tjelesne aktivnosti kako se ne bi povećala potreba za ponovnim tretmanima.

Nije preporučljivo svima da odlaze na tretman kavitacije. Osobe koje trebaju posvetiti dodatnu pozornost su one sa povišenim krvnim tlakom, povišenim kolesterolom i trigliceridima, povišenim jetrenim enzimima ili sa ugrađenom spiralom.

Nuspojave se mogu pojaviti u obliku modrica na mjestima gdje je uznapredovao stadij celulita ili kao povećana osjetljivost dijela kože na kojoj je slabija cirkulacija. Nakon tretmana se javlja povećana žeđ, a pri čestom ponavljanju se i metabolizam ubrza.

Autor: M.T., Foto: Art_Maric/Shutterstock