Kaštel čine sedam spojenih mjesta

pogled na kaštel štafilić
Pogled na Kaštel Štafilić, Foto: Peranz/Wikimedia

Između Trogira i Splita nalazi se slikovito naselje koje svake godine privlači puno posjetitelja, bilo zbog svog zanimljivog položaja, bilo zbog svog osebujnog izgleda koji oduševljava na svakom koraku. Kaštela su grad srednje Dalmacije u neposrednoj blizini Splita, poznatog kao najvećeg grada na moru i Trogira koji je zaštićen od strane UNESCO-a te Solina koji svoju popularnost duguje drevnoj Saloni iz rimskog doba.

Kaštel čine sedam manjih spojenih mjesta uz obalu Kaštelanskog zaljeva, a to su Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac, od kojih svaki nudi nešto čime privlači brojne turiste koji su prepoznali ono nešto što ih svake godine ponovno nosi u tom smjeru.

Rekli smo na početku kako Kaštela imaju zanimljiv položaj, a to se prije svega očituje u planini Kozjak (779 m) i to u smjeru zapad – istok te Mosor planina (1.339) koja se nalazi na istoku.

Osim lijepo uređenih naselja, Kaštela nude i brojne znamenitosti koje zasigurno vrijedi vidjeti.

Dvorac u Kaštel Starom, poznatiji kao najstarije naselje od svih kaštela koji su preživjeli poprilično burna stoljeća. Naime Kaštel je dovršen 1481. godine, a okružen je jarkom preko kojeg se nekada spuštao pomični most. Smatra se da ga je sagradio Koriolan Eipiku, koji je ujedno bio pisac, humanist i veliki vojskovođa.

Naime Koriolan je sudjelovao u ratu koji je Venecija vodila protiv Turaka. Nakon pobjede vratio se i zazidao utvrđeni kaštel za obranu svojih imanja i težaka s lijepim renesansnim arkadama u dvorištu.

Župna crkva Gospe od Ružarija koja se nalazi sjeverozapadno od stare jezgre mjesta Kaštel, koju karakterizira vitki zvonik što ujedno predstavlja jedan od najvećih sakralnih objekata u Splitsko – dalmatinskoj županiji.

Radi se o crkvi koja ima oblik trobrodne bazilike, s niže spuštenim stropom bočnih brodova, gdje središnji veliki brod na sjeveru završava polukružnom apsidom.

Unutrašnji prostor podijeljen je dvostrukim redom stupova na tri dijela. Stupovi su obloženi velikim mramornim pločama te povezani polukružnim lukovima.

Ukratko radi se o crkvi koju bi mogli posjetiti dok se nalazite na ljetovanju, ili samo proputovanju kroz Kaštela.

Foto: Peranz/Wikimedia